Umělecké školy odmítají stovky dětí ročně. Ministerstvo chce problém vyřešit už v příštím roce.

neděle 15. ledna 2017 ·

Obrovský zájem je už několik let například i o výuku na základních uměleckých školách na jižní Moravě. Ne všichni ale uspějí. Víc než sto zájemců letos odmítli například na základní umělecké škole Františka Jílka ve Vídeňské ulici v Brně. „Největší zájem je o hudební a výtvarný obor. Stovku dětí jsme nuceni odmítat každoročně," uvedl ředitel školy Pavel Sapák. Na škole letos vyučují téměř dvanáct set žáků. Desítky dětí odmítají každoročně také na brněnské základní umělecké škole Vítězslavy Kaprálové. Reportáž přináší Brněnský deník.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Problém chce vyřešit ministerstvo školství. Počet míst v těchto školách doteď určovaly jednotlivé kraje podle celkového počtu žáků v regionu. „Dosavadní systém nezohledňuje požadavky škol a také rozdíly v krajích. Na umělecké obory se s penězi dostane až poté, co se zajistí povinná docházka základních škol. Na jižní Moravě je navíc uměleckých škol velké množství. Po přepočtu na hlavu každého žáka pak dostanou peněz méně než v jiných krajích," vysvětlila ministryně školství Kateřina Valachová.

Ministerstvo chce situaci vyřešit právě změnou systému přidělování dotací. Peníze na žáka od roku 2018 namísto krajů stanoví stát. Slibuje si od toho, že kapacity škol budou naplněné stoprocentně. „Chceme tím umělecké obory udržet do budoucna. Kvalitním oborům na jižní Moravě to bude ku prospěchu," popsala Brněnskému deníku Rovnost ministryně.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
16. ledna 2017 v 15:59  

Proč? Nepotřebujeme umělce. Potřebujeme geneticky vyšlechtěné přírodovědce, protože jen ti spasí svět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.