Státní zástupce Jan Řeháček: Netolerujme úplatky! Ani ve školství!

čtvrtek 12. ledna 2017 ·

Zajímavou diskusi vyvolal článek státního zástupce Jana Řeháčka na serveru Česká justice.cz s názvem „Netolerujme úplatky! Ani ve školství!“, ve kterém dospívá k závěru, že někteří učitelé přijímají od svých žáků nákladné dary a dopouštějí se tím možná trestného činu přijetí úplatku. V následné anketě ovšem většina dotázaných odborníků Řeháčkovo pojetí odmítla. Přinášíme ukázku z článku Jana Řeháčka i ankety.

Jan Řeháček: Netolerujme úplatky! Ani ve školství!

K napsání tohoto článku mě přiměl příspěvek, který byl uveřejněn na jedné z internetových poraden, ve kterém si jeho šestnáctiletá pisatelka stěžovala, že je ve své třídě vystavena šikaně ze strany svých spolužáků proto, že s ohledem na finanční situaci ve své rodině není schopna přispět na společný dárek pro svou třídní učitelku při příležitosti konce školního roku. Tímto dárkem měl totiž být wellness pobyt v hodnotě 7.200,- Kč.

Nejdříve jsem tuto situaci považoval jen za nepatřičnou snahu některých spolužáků zmíněné pisatelky o získání přízně jejich třídní učitelky, ale po přečtení mnohých internetových diskusí na téma co je a co není vhodné darovat učitelům v souvislosti s koncem školního roku anebo na maturitním plese, a také nabídky řady internetových obchodů nabízejících dárky speciálně pro učitele, jsem s údivem zjistil, že v současnosti se učitelům již rozhodně nenosí jen květiny anebo bonboniéra.

Dnes totiž zřejmě celá řada učitelů, a to nejen u nás, ale i v zahraničí, pokládá za zcela běžné přijímat od svých žáků při různých příležitostech v průběhu školního roku (předávání vysvědčení, Den učitelů, maturitní ples) takto hodnotné a někdy dokonce i hodnotnější dárky (např. nákupní či zážitkové dárkové poukazy anebo třeba i náhrdelník s diamantem...

Závěrem je nutno konstatovat, že podíváme-li se nákladné dary, které si řada učitelů na naších i zahraničních základních a středních školách patrně zvykla již jaksi samozřejmě přijímat (jako by se snad jednalo o jakési naturální plnění k jejich platu) optikou trestního práva, nemůžeme dojít k jinému závěru, než že se leckdy jedná o úplatky.



Anketa: Může být dárek pro učitele trestným činem přijetí úplatku?

Tomáš Sokol, advokát:
Až tak jednoduše se k článku vyjádřit nejde. Ovšem zcela jistě je to jako s kanónem na vrabce. Trestní právo je ultima ratio. Dary učitelům jsou většinově zcela někde jinde a jen v naprosto a naprosto krajních případech si je dovedu představit jako kořist trestního práva. Je to problém zřizovatelů a ředitelů škol ale primárně samotných učitelů. To musejí vědět, kde je hranice.

Renata Schejbalová, ředitelka gymnázia Nad Štolou, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií:
Myslím si, že květina, bonboniéra či jiná malá pozornost (mýdlo, svíčka…) při předávání vysvědčení na konci školního roku úplatkem není. Z osobní zkušenosti mohu říct, že neznám učitele, který by přijímal nějaké nákladnější dary. Jiná situace může nastat a nastává v maturitním ročníku, kdy některé třídy svým učitelům, zejména třídním, za péči o ně po celé čtyři roky či osm let opravdu můžou dát nákladnější dar, například welness pobyt jako ocenění jejich práce. Navíc ještě s poznámkou, že je to na zotavení za léta trápení. Nikdy jsem se ale ve své praxi nesetkala s tím, aby mě chtěl někdo uplatit za lepší známku. A pokud vím, tak moje kolegyně a kolegy také ne.

Hana Rusá, advokátka:
Podle mého názoru je to bouře ve sklenici vody... Podle mého, pokud se třída hromadně dohodne na drahém dárku pro učitelku (pro třídu, kde je 80% z chudčích kruhů, může být drahý dárek vše na 1000,- Kč u nějakého soukromého lycea může být za drahý dárek považováno až třeba osobní automobil) a z poskytnutí daru žádnému ze studentů nebude plynout žádná konkrétní výhoda, nevidím trestně právní odpovědnost.


Celý text Jana Řeháčka naleznete zde. Celou anketu naleznete zde

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. ledna 2017 v 9:22  

Ve světle kabelek a šperků od Cartiera (bože, ani pořádně nevím jak se to píše), oblečků od Coco Shanell apod. pro udřené(jako kůň) sekretářky a náměstkyně, se musím smát. Nebo je to tragické?
Jednou mi dítě ze sociálně slabé rodiny přineslo na slavnostní zakončení devítky umělou kytku ukradenou z hrobu neznámého vojína. Je to úplatek? Mám se kát?

poste.restante řekl(a)...
12. ledna 2017 v 9:50  

podíváme-li se nákladné dary, které si řada učitelů na naších i zahraničních základních a středních školách patrně zvykla již jaksi samozřejmě přijímat (jako by se snad jednalo o jakési naturální plnění k jejich platu)

Podíval jsem se doma.
A nic jsem nenašel.
Nejspíš proto, že čokoládu Studentská pečeť, kterou jsem dostal jako "úplatek" při předávání vysvědčení, tuším předpředloni už jsme dávno snědli, kytka, kterou jsem dostal jako předseda maturitní komise už dávno uschla a flašku whisky, kterou mi dala moje třída na maturitním večírku, už jsem dávno vypil.

Tudíž jsem si na tuto nepeněžní část mého "příjmu" nestačil zvyknout.
A autor podobných blábolů by měl sestoupit na reálnou zem.

mirek vaněk řekl(a)...
12. ledna 2017 v 10:42  

Ano, může se stát, že akční třída učiteli či třídnímu něco věnuje(čokoládu, flašku, pero). Já to nemám rád a je to menšinová záležitost. Rozhodně nic co by stálo za srovnání s odměnami ve státní správě za výběrová řízení a lobbing. Bohužel se z toho dělá věda a dost čsto ze srany těch, co mají máslo na hlavě. Je to stejné, jak zákazy občerstvení u maturit či stužkovacích večírků.

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. ledna 2017 v 11:07  

No já bych se spíš zabývala opačným fenoménem. A to je dobrovolnické připívání učitelů do školství. například - zakupování materiálů pro výuku ze svého, poskytování svačin sociálně slabým ze své tašky (z kapsy by to bylo fuj), v praktických školách a na prvním stupni základky zcela běžné nošení vlny, látek a dalších potřeb na pracovní vyučování.Nošení vlastních knih z domova .......
Našlo be se toho asi dost, včetně např. neplacení přesčasů za výlety či lyžařské pobyty.
Co je proti tomu nějaká bonboniéra.!!!

krtek řekl(a)...
12. ledna 2017 v 13:25  

Já to dělám obráceně - slibuji žákům, že když uspělí chvalitebně u maturity (z matematiky), dostanou ode mně dárek. Je to také úplatek?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
12. ledna 2017 v 13:52  

Kdysi mi slíbovala zoufalá maminka jedné repetentky, že pokud dcera odmaturuje, donese mi králíka. Dívenka nakonec maturitu zvládla, králíka jsem stejně nedostal, ani na obrázku. Tak je to s těmi úplatky ve školství :-)

Ygrain řekl(a)...
12. ledna 2017 v 17:34  

Já myslela, že úplatek znamená, že ten dar nějak ovlivňuje mé hodnocení/ výkon atd. Jestliže neovlivňuje, pak to není úplatek, ale prostě jen dárek. Čokoláda nebo kytka na konci roku, PO vysvědčení, když už stejně nemůže nic změnit, rozhodně není úplatek. Ani dražší dárek po maturitě není úplatek (zvlášť když někteří třeba propadli). Dražší dárky během roku, tak to jsem ještě neviděla. Možná bych měla změnit působiště - wellness k narozeninám, diamant ke dni učitelů, lístky na koncert k vánocům, a za maturitu zánovní vůz.... kde takové dárky rozdávajů, v nějaké paralelní realitě? :D

PS Škola už nám neplatí ani červené propisky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.