Stanislav Štech ke „sčítání romských dětí“: Velká část, možná většina ředitelů škol považuje sčítání za podivné

úterý 3. ledna 2017 ·

V rozhovoru pro stanici Českého rozhlasu Radio Wave hovořil náměstek ministryně školství Stanislav Štech o výsledcích loňského „sčítání romských dětí“. Spolu s ním ve studiu rozebírala důvody a problémy „sčítání“ také antropoložka Dana Moree.


Stanislav Štech (twitter.com)
Stanislav Štech připustil, že pro velkou část ředitelů škol, možná i pro většinu je „sčítání romských dětí“ téma, ke kterému se staví velmi skepticky. Považují je za podivné, nepřesné, nedůležité, rozhodně jím nejsou nadšeni.

Ministerstvo podle Śtecha ovšem nemá žádné přesné údaje o postojích ředitelů, může usuzovat jen z náznaků, reakcí na místě, médií. Každopádně z celkového počtu více než 4000 škol nesplnilo zadání „kvalifikovaného odhadu“ pouze přibližně 50.

Štech uvedl, že podle posledního sčítání pokračuje trend velmi mírného úbytku romských žáků, kteří jsou vzděláváni podle „upravených výstupů“ (dříve podle přílohy pro žáky s LMP). Takových romských žáků je nyní 12,8%. Předchozí sčítání uvádělo 13,3%. Nadále ale platí, že Romové tvoří přibližně 30% žáků, kteří mají diagnostikováno LMP.

Podle Dany Moree je „sčítání“ opravdu náročná a složitá věc. „Jedna věc je postoj ředitelů, ale druhá je situace toho, kdo má odhadnout, kolik Romů má ve třídě. Je to nepříjemné, žinantní, složité. Je složité vůbec používat ta slova, která nás apriori rozdělují. Není divu, že to učitelé nedělají rádi," říká Moree.


Celý rozhovor je ke stažení zde

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
3. ledna 2017 v 15:21  

Škoda komentovat, ale to půlprocento působí vzhledem ke způsobu "sčítání" dost směšně.

Jiri Janecek řekl(a)...
3. ledna 2017 v 18:44  

Kdo určuje diagnózu LMP? Myslím, že tak rok zpátky tu byl odkaz na rozhovor s nějakým dětským psychiatrem, že ač by to měl dělat specializovaný lékař (protože může dojít k záměně s řadou nemocí), běžná praxe u nás je, že to dělá PPP. Odhadují etnicitu i pracovníci PPP? Kolik % nově diagnostikovaných LMP tvoří Romové?

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. ledna 2017 v 6:15  

Pane Janecku. Deji se i opacne veci. Mame ve skole dite, opakovane diagnostikovane psychiatrem jako LMP a PPP tvrdi, ze dle jejich testu neni. A ted babo rad.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2017 v 1:46  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2017 v 13:13  

Když úřední šiml řehtá,
Učitel se chechtá.
Ředitel však, to se ví,
Šimlovi ucho nakrmí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.