Prověřte činnost školského ombudsmana, vyzval primátor Kladna. Kauza odvolané ředitelky školy rozdělila rodiče i pedagogy.

čtvrtek 26. ledna 2017 ·

„Práce ombudsmana poškozuje nejen základní školství, ale práci samotného ministerstva a školní inspekce. Je tedy otázkou, zda má nadále ve svém úřadu působit,“ konstatuje kladenský primátor Milan Volf. Podle něj školský ombudsman nezvládl intervenci na jedné kladenské základní škole. Jeho postup měl být neprofesionální amatérský a v rozporu se zákonem. Reportáž přináší MF DNES.

Kladenští radní loni v červnu schválili splynutí dvou školských zařízení – ZŠ Vašatova a MŠ Plzeňská. Město vypsalo na pozici ředitele nastupující organizace výběrové řízení. V něm někdejší ředitelka školy ve Vašatově ulici Vladimíra Hamousová neuspěla a o post přišla.

Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Události rozdělily na dvě nesmiřitelné skupiny rodiče žáků i pedagogy. Ještě před ukončením podávání přihlášek do řízení část sympatizantů dnes už bývalé ředitelky sepsala proti postupu města protestní dokument, v němž požadovali, aby město zvolilo jiný postup tak, aby konkurz nemuselo vypsat. To však město neučinilo a spor přivedl do školy právě školského ombudsmana. Ten po šetření, které právě kladenský primátor rozporuje, doporučil kladenským radním, aby se dnes už bývalé ředitelce Hamousové omluvili.

Ministryně Kateřina Valachová se ke kladenské kauze podrobněji nevyjádřila. MF DNES pouze vzkázala, že se seznámila s dopisem primátora i se stanoviskem školského ombudsmana. S Milanem Volfem se hodlá osobně setkat během února v Kladně.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.