Odborník na sebeobranu učí středoškoláky, jak maximalizovat šance na přežití při teroristickém útoku

neděle 8. ledna 2017 ·

„Zaručený návod, jak se zachránit před šíleným útočníkem nebo teroristou, neexistuje. My studenty učíme, jak v takové situaci alespoň maximalizovat své šance na přežití. Nejprve popisujeme typy situací, které by se mohly odehrát. Poté řešíme tři typy reakcí,“ říká v rozhovoru pro server iDNES.cz Stanislav Kazbunda, který na střed ních školách vysvětluje, jak se chovat při útoku „šíleného jedince“.

Kazbunda v rozhovoru mimo jiné říká:

Stanislav Kazbunda (cromconsulting.cz)
První a nejsprávnější reakcí je pochopitelně útěk. Člověk, nebo nedej bože dítě, se střelci, dospělému útočníkovi, těžko ubrání. Pokud není možné utéct, tak další reakcí v pořadí je schovat se. Podotýkám, že je rozdíl mezi úkrytem a krytem. Úkryt je něco, kde člověk není vidět. A kryt je něco, co může zabránit průniku střely. Je třeba uvažovat, jestli můj úkryt je zároveň krytem.

Poslední a úplně nejzazší možnost je bojovat. Když útočník vběhne do třídy, kde sedí třicet studentů, tak není možné utéct. Jediná varianta je sesypat se na něj a odzbrojit ho. Zní to zvláštně, ale je třeba ho zneškodnit jakousi „živou vlnou“. Když se na něj vrhne jeden nebo dva lidé, dostane je. Ale když jich bude deset, tak trefí dva nebo tři, ale ostatní přežijí. Je důležité, aby se našel alespoň jeden vůdčí typ, který akci vyburcuje. I když pak pravděpodobně půjde první na ránu a zemře. Jenže kdyby to neudělal, zemřel by stejně.

V rozhovoru zazní i tato otázka a odpověď:

Lekce na školách pořádáte spolu s instruktorem systému sebeobrany krav maga. Myslíte, že by základy sebeobrany měly být zahrnuty v tělesné výchově?

Rozhodně by to ničemu neškodilo. Problém je v tom, že ne každý je k tomu způsobilý. Tím nemyslím fyzickou způsobilost - sebeobranu zvládne každý, kdo umí chodit. Mám na mysli duševní způsobilost. Ne každý to „má v sobě“. Použití zbraně, sebeobrana, útok, to vše je především záležitost mozku, ne fyzických schopností. Pokud člověk není schopen říznout do masa, je mu nůž k ničemu. Myslím si ale, že umět se ubránit, umět zareagovat, když mě třeba někdo napadne na ulici, se vždycky hodí.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.