Jsem z „děcáku“. Mám šanci na kariéru?

čtvrtek 26. ledna 2017 ·

„Děti vyrůstající v ústavní péči jsou kandidáty na sociální selhání. Nežijí totiž v reálném světě – v dětských domovech jsou zaopatření, někdo se o ně neustále stará. Mají oslabenou schopnost navazovat vztahy. Když se takový člověk ocitne ve skutečném světě naprosto sám, nemusí to skončit dobře,“ popisuje Kateřina Wojasová z neziskové organizace Chance 4 Children, která pomáhá mimo jiné sociálně znevýhodněným dětem. Reportáž přináší MF DNES.




Andrea Šafařík Fridmanská (vterinapote.cz)
Podle Wojasové dětské domovy opustí ročně zhruba tisícovka mladých lidí, kolem 70 procent z nich s výučním listem, nejčastěji v oborech kuchař, cukrář, číšník, zedník, prodavač, kadeřnice…

Neziskové organizace připomínají, že ústavní zařízení mají své limity. „O šest až osm dětí se stará a do školy je připravuje jeden denní vychovatel, doučování je často závislé na externí pomoci a financování,“ upozorňuje Andrea Šafařík Fridmanská, spolupředsedkyně neziskové organizace Vteřina poté. „Ovšem s tím se v posledních letech daří pracovat. Počet dětí s vysokoškolským vzděláním se mírně zvyšuje, i když pouze v řádu jednotek. V minulém školním roce navštěvovalo VŠ nebo VOŠ 69 mladých z dětských domovů, zatímco před pěti lety to bylo 61 studentů.“

Fridmanská dodává: „Před rokem a půl jsme přesvědčili Českou školní inspekci, aby dělala zevrubněji a častěji kontroly dětských domovů a aby mapovala vzdělávání dětí, které v nich probíhá. Hned v dalším školním roce navštívila pětkrát více ústavů, takže dnes máme mnohem lepší povědomí o tom, jak to v zařízeních vypadá a co je potřeba zlepšovat.“



Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. ledna 2017 v 10:24  

Mají, ale malou. Stejně jako sociálně znevýhodnění. Není to o chránění. Je to o nepodpoře. Množství podporovatelů převyšuje množství podporovaných a to často podporují jen slovně.
A nemyslím si, že to šablony změní. 150 Kč/h na doučování žáků ohrožených není nic motivačního při množství práce, kterou to bude obnášet. Tvůrci nemají pojem o pracnosti některých školských činností.

Tajný Učitel řekl(a)...
27. ledna 2017 v 12:53  

Třeba jsou děti z DD geneticky predisponováni k selhání.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. ledna 2017 v 14:36  

TU - provokace, že!?
Všechny politické proklamace jsou jen "pindy z gyndy". Sociální bydlení? Nula. Chráněné bydlení? Skoro nula.Daňová úleva na postižené nebo lidí DD? Nula - skoro.
Pořád se jen nadává na DD.Ale oni dělají,co můžou. Dokonce si i někteří berou děti domů, dobrovolně, za své. Stát nepodporuje ani rodinu ani děti z děcáku. Nic. Jen mnoho lidí blbě žvaní a pakují se na všem tzv. neziskovky. Ty malinké většinou makají. Někdy zadarmo, ani neznáte jejich jména. Ty velké ? Škoda mluvit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.