Finsko spouští přelomový experiment, lidem začne rozdávat peníze. Uživí se pak i ve školství

čtvrtek 5. ledna 2017 ·

Finsko zahájilo experiment se „základním příjmem“: Na silvestra oznámila finská správa sociálního zabezpečení náhodně vybraným dvěma tisícovkám nezaměstnaných, že budou místo podpory pobírat takzvaný základní příjem ve výši 560 eur. To je o zhruba 150 eur méně než průměrná finská podpora v nezaměstnanosti, na rozdíl od ní jim ale základní příjem zůstane, i když si práci najdou. Nebudou dokonce ani muset dokazovat, že si zaměstnání hledají. Částka jim bude vyplácena dva roky bez jakýchkoli dalších podmínek. Reportáž přináší týdeník Ekonom.

Marjukka Turunen (twitter.com)
Autoři projektu se domnívají, že budou-li mít lidé za všech okolností jistotu základního příjmu, vezmou i hůře placenou práci a vylepší si tím svou celkovou měsíční bilanci. „Domníváme se, že by to mohla být významná pobídka, aby lidé přijímali zaměstnání alespoň na částečný úvazek,“ uvedla Marjukka Turunenová z finské správy sociálního zabezpečení pro německou stanici Deutsche Welle.

Na první pohled to vypadá absurdně: proč by měl stát dávat peníze lidem, kteří sami vydělávají, nebo těm, kteří práci neshánějí a raději pobírají dávky? Zastánci základního příjmu ale věří, že je to efektivnější a racionálnější systém než adresné a podmíněné sociální dávky. Někteří lidé se budou moci věnovat i takovým zaměstnáním, která by jejich rodiny bez základního příjmu neuživila – například v sociálních službách, v dobrovolnických organizacích nebo ve školství.


Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Ekonom

3 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
5. ledna 2017 v 14:31  

Nevím, kde se objevilo tvrzení: "Někteří lidé se budou moci věnovat i takovým zaměstnáním, která by jejich rodiny bez základního příjmu neuživila – například v sociálních službách, v dobrovolnických organizacích nebo ve školství. "Našel jsem dva články Deutsche Welle k tématu, ale marně to hledám:
http://www.dw.com/en/finland-to-test-universal-basic-income-for-the-unemployed/a-36928824

http://morallowground.com/2017/01/03/finland-testing-universal-basic-income-for-select-unemployed/

Nowak řekl(a)...
5. ledna 2017 v 20:59  

Tady nejde o obecné uplatnění nepodmíněného základního příjmu rpo všechny - to by mohlo ovlivnit i profese jako sociální práce a školství. Ve Finsku zkoušejí daleko omezenější verzi: nepodmíněné sociální dávky pro vybranou skupinu nezaměstnaných. Předpoklad je takový, že přísné sledování nezaměstnaných je drahé a nepříliš efektivní.

RP řekl(a)...
6. ledna 2017 v 8:47  

Opět nechápu spojitost s naším školstvím....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.