Ferdinand Koller: Romský školní mediátor je spojkou mezi školou a rodiči

úterý 31. ledna 2017 ·

„Romští mediátoři jsou lidé z romské komunity, kteří zprostředkovávají kontakt mezi institucemi a romskými rodinami. Jejich den začíná obvykle brzy ráno, když rodiče přivádějí své děti do školy. Na místě s nimi hovoří, poskytují informace, zodpovídají dotazy, prostě jsou připraveni s rodiči hovořit o čemkoliv, co je aktuálně potřeba. Poté kontrolují, zda jsou všechny děti, které mají na starosti, ve škole. Pokud ne a zároveň i chybí omluvenka od rodičů, tak jim okamžitě volají a ptají se, proč nejsou jejich děti ve škole. Obvykle také spolupracují s učiteli přímo ve třídě, někdy podporují žáky při výuce. Jsou také přítomni na všech setkáních zástupců školy a rodičů, aby zajistili, že si obě strany rozumí,“ říká ředitel vzdělávacích programů rakouské neziskovky Romano Centro Ferdinand Koller v rozhovoru pro ČOSIV.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Ferdinand Koller (romano-centro.org)
Jaké jsou největší výzvy pro školní mediátory?

Na rozdíl od Německa, či dalších zemí, tato pozice není v Rakousku příliš rozšířena. To znamená, že hlavně na začátku je třeba pečlivě vysvětlit, co spadá a naopak nespadá do kompetencí školních mediátorů, aby je školy ani rodiče nezahltili příliš mnoha požadavky. Někdy také musí čelit velmi obtížným sociálním situacím, takže jejich práce samozřejmě vyžaduje pravidelnou podporu ve formě supervizí.

Jaké jsou reakce učitelů na tuto pozici?

Rakouští učitelé toho mnoho nevědí o historických důvodech nízké vzdělanosti mezi mnoha Romy, někdy naopak podléhají různým předsudkům a stereotypům. Když začne mediátor působit ve škole, na začátku jsou učitelé často překvapeni, kolik toho o svých žácích nevěděli. Přítomnost mediátora jim napomáhá situaci romských dětí a jejich rodin lépe porozumět. Mediátoři také úzce spolupracují se sociálními pracovníky, se kterými se společně snaží najít vhodné řešení překážek bránících romským dětem v dosahování úspěchu ve vzdělávání. Tím významně šetří čas učitelům, kteří na to nemají čas ani kompetence. Celkově vzato jsou tedy reakce učitelů pozitivní, i když se samozřejmě najdou tací, kteří s mediátory spolupracovat nechtějí.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
31. ledna 2017 v 11:51  

A já se začala radovat, že u nás a ono RAkousko!
Tak neziskovky, poučte se...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. února 2017 v 17:51  

A budou také vietnamští nebo ukrajinští mediátoři?

tyrjir řekl(a)...
10. února 2017 v 15:29  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.