Čínská škola dovoluje studentům „půjčku bodů“, aby překonali stres z testů

pátek 13. ledna 2017 ·

Velkou pozornost světových médií vzbudil experiment jedné čínské školy – ta v zatím pilotním projektu zřídila „známkovou banku“, ze které si studenti mohou vypůjčit potřebné body, aby v testu dosáhli výsledku, který jim zaručí postup. „Źkoušky by měly studentům dát možnost zhodnotit a zlepšit jejich studium, nikoli jim věci ztěžovat, trestat je a ničit jejich nadšení,“ říká podle britského deníku The Guardian ředitelka školy.

Podle ředitelky je „známková banka“ způsob, jak studentům usnadnit překonání stresu ze zkoušek. Kritizuje kulturu čínského školství, kde hraje zásadní roli jen několik velkých zkoušek a nakonec může „jeden test předurčit váš život“.

Studenti musí vypůjčené body vrátit buď vynikajícím výsledkem v následujícím testu nebo si je mohou „odpracovat“ například mimořádnou prací v laboratoři nebo veřejnou prezentací.


Celý text v The Guardian naleznete zde

2 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
14. ledna 2017 v 8:47  

Zajímavé. Těch možností, jak nastavit co nejspravedlivější a nejméně manipulovatelný systém a zároveň neuvádět studenty do zbytečně stresujících situací, je více. To by stálo za nějaký výzkum v oblasti teorie her.

To by mě docela zajímalo. Škoda, že nemám čas. Snad v důchodu.

poste.restante řekl(a)...
14. ledna 2017 v 20:15  

Také bych to viděl jako docela zajímavý nápad.

Ze zkušeností z mého vlastního studia mám jeden postřeh. Zkoušeli na nás zavádění kreditního systému a proto byly podmínky v některých předmětech odlišné od jiných.
Větší "pohodu" při zkouškách jsem měl v předmětech, kde už během studia šlo získat třeba 50 bodů za různé práce, seminárky atd., přičemž na trojku bylo potřeba získat už "jen" 10 bodů z 50 možných. Menší stres pak znamenal obvykle i lepší výsledek. Ne vždy. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.