Školy výuku postižených dětí zvládají. Tíží je ale papírování

úterý 27. prosince 2016 ·

„Máme dost dětí se speciálními vzdělávacími potřebami už z dřívějška, to se pro nás nezměnilo,“ říká ředitelka Základní školy K Dolům v Praze Běla Outratová pro Hospodářské noviny. Na vedení škol a učitele ale podle ní dolehl neuvěřitelný nárůst papírování. „Písemně musíme dokladovat mnohem víc věcí než předtím,“ popisuje Outratová.


Petra Mikešová (aklar.cz)
Administrativa zavalila také Základní školu Velvary. „Dříve přišel z poradny jeden papír, teď čtyři. Problém ale je, že učitelé nemají na další papírování čas. Ve třídě mají často i 29 dětí a mnoho z nich potřebuje individuální péči. Případné dělení dětí na menší skupiny během školního roku se mi nejeví jako vhodné řešení,“ říká ředitel školy Petr Došek.

Obecně ale Došek změny chválí. „Doporučení poradenských pracovišť jsou jednoznačnější, lépe se z nich vychází pro další speciálněpedagogickou práci. Celý systém v péči o děti, které potřebují podpůrná opatření, se určitě zlepšil, a to tvrdím i přesto, že má své porodní bolesti,“ dodává ředitel.

„Porodní bolesti“ nejvíce zatěžují právě školská poradenská pracoviště, kde děti vyšetřují a doporučují, jakou podporu mají ve školách dostat. „Formulář z vyšetření se změnil už nejméně pětkrát, neustále chodíme na školení a učíme se s ním pracovat znovu. Na druhou stranu se daří vychytávat mouchy a od září se práce s elektronickým formulářem zrychlila,“ hodnotí ředitelka Speciálně pedagogického centra při Střední a mateřské škole Aloyse Klara Petra Mikešová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
27. prosince 2016 v 9:50  

"Zatím na asistenty mají nárok jen ty děti, které v poradnách nově diagnostikovali od září. Do dvou let mají mít "nové papíry", a tudíž i jistotu peněz na asistenty a pomůcky všechny děti, které to budou potřebovat."

No a to je docela průšvih, roztřídit děti na diagnostikované před prvním září a diagnostikované po prvním září je docela prasárna.

A ještě větší průšvih je, že to nahoře nikdo jako průšvih nevnímá.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. prosince 2016 v 10:36  

Prilis neverim recem o zvladani. Kdo ma tu odvahu verejne priznat, ze nezvlada? Me staci ty deti, ktere nase vetsi skola sbira z malotridek. Prichazi k nam deti, ktere i mely asistenta. Jsou zanedbane. Nesamostatne. Ve treti tride znaji 10 pismen. Nectou, pocitaji na urovni rocnik dolu. K nam se dostavaji kvuli nespokojenosti rodicu. Ale ty malotridky si nepriznaji, ze to proste nezvladly!
Podobne pribehy ctu na FB. Vetsina lidi tam pise- uz jsem to nevydrzela, musim to nekde ventilovat, ale nechci psat, o ktere skole pisu, abych nemela prusvih.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.