Ondřej Šteffl reaguje na názory Otty Daňka na řízení školství: Soubor nehorázností a drzostí

čtvrtek 29. prosince 2016 ·

Na svém profilu na Facebooku Ondřej Šteffl zareagoval na článek publikovaný na České škole: „Soubor takových nehorázností a drzostí jako od Otty Daňka jsem už dlouho nečetl. Místopředseda Asociace exportérů a předseda představenstva ATAS elektromotory například píše: „Potřebujeme inženýry, ne politology. Stát by měl proto zajistit, aby skladba oborů na školách více odpovídala potřebám zaměstnavatelů,“ Sakra, kdo to potřebuje? Pan Daněk? Proč by to měl stát zařizovat pro pana Daňka, či akcionáře fy ATAS. Nechápu.


Ondřej Šteffl (facebook.com)
Nebo: "Stát by měl říct, že do pěti let potřebuje tolik a tolik stovek inženýrů nebo magistrů strojírenství, elektrotechniky, chemie a já nevím čeho všeho..." Ten člověk vůbec nechápe, jak funguje tento svět. Kolik bude za 5 let v ČR potřeba inženýrů nebo magistrů strojírenství nikdo neví, natož stát. A co s nimi za 20 let? ATAS už tady nejspíš nebude, leda že přešel na roboty.

"Je to společenská objednávka. Platím tě? Tak dělej, co chci. Když to nebudeš dělat, dobrá, ale pak dělej za své. Příspěvky školám i školné by se daly diferencovat. Strojárna by byla zadarmo, politologie třeba za 40 tisíc na semestr." To už je chucpe. Kde se v těch lidech bera ta drzost.“

A v dalším postu Šteffl dodává:

„Z diskuse pod minulým postem vzešel takový nápad. Podnikatelé zejména v průmyslu opakovaně žádají, aby stát (za veřejné peníze!, to už neříkají) podle jejich představ reguloval školský systém a připravoval pro ně kvalitní zaměstnance. Typicky Svaz průmyslu a dopravy.

Inu pak by bylo logické a správné, aby

1. právě oni platili vyšší sektorovou daň
2. rozhodně nemohli vyvádět dividendy mimo ČR."



Zdroj: Profil Ondřeje Šteffla na Facebooku

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
29. prosince 2016 v 10:28  

Ve školce lze děti vytřídit na ty potenciálně průmyslu prospěšné a humanisty. Humanisty k lopatě. Budoucí průmyslově slibné, hýčkat. Šťastný nový svět.

Tlumočník řekl(a)...
29. prosince 2016 v 12:00  

Výjimečně se Štefflem naprosto souhlasím.

Ferda44 řekl(a)...
29. prosince 2016 v 12:17  

Tentokrát pan Štefl udeřil hřebíčkem o hlavičku.

Pavel Doležel řekl(a)...
29. prosince 2016 v 17:20  

Veřejné vzdělávání není soukromý business, ani nástroj k uspokojení poptávky Pepíčka, nebo Mařenky. Proto je nezbytné, aby stát plánoval a dotoval obory, které jsou pro společnost perspektivní. Soukromý sektor je to, co nás všechny živí a stěžuje-li si na nevyhovující strukturu vzdělanosti, pak je to třeba brát vážně. Nevím, co si představuje pan Šteffl. Že budu platit ze svých daní produkci Kartouzů a Feřteků? Proč? Potřebuji lékaře, inženýry, techniky, strojaře, biochemiky, advokáty, notáře, učitele. Nepotřebuji politology, aktivisty, samozvané odborné konzultanty, či kulturology. Pokud je někdo potřebuje, nechť si jejich produkci zaplatí, ale já v jejich činnosti prostě nevidím ty pozitivní externality. Nepochybuji o tom, že stát potřebuje základní výzkum i v oblastech humanitních věd, ale pokud studuje humanitní "vědy" přes polovinu populace, tak to nemůže a nebude fungovat jinak, než že absolventi těchto oborů, budou dělat sekretářky a administrativní pracovníky a společnosti to nepřinese vůbec nic. A stát je povinen neplýtvat.

Pavel Doležel řekl(a)...
29. prosince 2016 v 17:21  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.