Gazdíkův plán: Na praxi do firem půjdou i gymnazisté

středa 14. prosince 2016 ·

Podle radního pro školství Zlínského kraje Petra Gazdíka by měli na praxi do firem jít i gymnazisté. „Aby měli spojitost s realitou. Často žijí ve virtuálním světě 160 znaků sociálních sítí, ale netuší, co obnáší které řemeslo, kolik mohou vydělávat a co musí znát,“ říká v rozhovoru pro MF DNES, ve kterém vysvětluje svoje plány pro rozvoj školství v kraji.

Petr Gazdík (psp.cz)
„Rodiče směřují děti na střední školu, výběr hodně závisí na nich. Náš úkol bude přesvědčit je, aby volili obory, z nichž budou mít děti uplatnění. Je na nich, jestli dají přednost kvalitní škole před tou nejbližší. A velké téma, o kterém rozhodnou, je i to, jak budou vypadat v kraji bývalé praktické školy,“ říká Gazdík.

A v rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Plánujete rušení praktických škol?

Na to teď neodpovím, protože to právě záleží na rodičích. Pokud je budou pro své děti chtít, zůstanou. Když zapíší děti na běžné základní školy a ty se speciálním přístupem se postupně vyprázdní, mohou zaniknout nebo se budeme bavit o slučování.

V jaké kondici krajské školství přebíráte?

Ve výborné, což dokazuje opakované kontrolní testování i výsledky maturit. Zdejší žáci a studenti bývají na druhém třetím místě v rámci celé republiky. Co ale vázne, je propojení škol a firem.

O tom se ale mluví řadu let.

Snahy byly, jenže pořád to není dost. Na leden plánuji setkání s představiteli firem a budu se jich ptát, co chtějí a co pro to mohou udělat. My je můžeme finančně podpořit. Klidně raději zateplíme o jednu dvě školní budovy méně, ale dáme peníze na kvalitní praxe.


Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání MF DNES (Zlínský kraj)

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. prosince 2016 v 11:07  

nový pan náměstek ještě nezjistil,že zateplení a vyuka jsou dvě rozdílné kategorie

Eva Adamová řekl(a)...
14. prosince 2016 v 11:13  

Jo, hlavně nezapomeňte zateplovat ty nejprázdnější střední školy, které už měly být dávno zrušeny, a držet je na sílu tím, že budou přežívat na úkor základek díky většímu normativu pro střední a malému pro základní školy.

A nevím, proč by se měly praktické školy zrovna ve Zlínském kraji slučovat, čímž by se značně omezila jejich dostupnost. Nebylo by rozumnější třídy praktických škol přesunout do poloprázdných budov základek v dopravně dostupnějších městech? Např. tu z Návojné do Brumova?

poste.restante řekl(a)...
14. prosince 2016 v 12:42  

Nic proti gymnazistům ve firmě.
Někteří třeba poprvé v životě dostanou do ruky koště, aby mohli pozametat dílnu.

Často žijí ve virtuálním světě 160 znaků sociálních sítí,...
Ve virtuálním světě žije spíše pan Gazdík.
160 znaků je std. délka SMS, což je pro dnešní mládež naprosto překonaná technologie a navíc nejde o "sociální síť".
Možná měl na mysli twitter, který má znaků 140, ale o tom silně pochybuji.
Facebook, který je nejrozšířenější, délku příspěvků neřeší.

Takže by bylo fajn, kdyby pan Gazdík nejdřív zkusil vědět, o čem mluví a chce rozhodovat.
Ale to bychom od politiků chtěli asi trochu moc.

Petr řekl(a)...
14. prosince 2016 v 15:58  

Tak například pan součastný předseda vlády maturoval na gymnáziu v r. 1991 ze strojírenství a vidíte, rozumí téměř všemu. Jo, to byly tekrát časy, když gymnázia prodělala tzv. polytechnizaci.
Petr

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.