Finské školy neruší předmětové vyučování

středa 21. prosince 2016 ·

Zprávy o tom, že Finsko zrušilo vyučování jednotlivých předmětů, se nedávno staly tématem diskuze v mezinárodním tisku. Předmětové vyučování se však neruší, i když nové klíčové kurikulum pro základní vzdělávání přineslo v srpnu 2016 některé změny.


Předměty společné pro všechny žáky v základním vzdělávání jsou stanoveny zákonem o základním vzdělávání a alokace vyučovacích hodin mezi jednotlivými školními předměty je předepsána nařízením vlády. Poskytovatelé vzdělávání však mají velkou míru svobody při realizaci celostátně stanovených cílů po dobu delší než dvacet let. Mohou vyvíjet své vlastní inovativní metody, které se tak bezpochyby budou v jednotlivých správních celcích lišit.

Nové klíčové kurikulum pro základní vzdělávání, které bylo zavedeno do škol v srpnu 2016, obsahuje některé změny, jež mohly vyvolat falešný závěr o opuštění oddělených školních předmětů. V reakci na výzvy budoucnosti je třeba se zaměřit na přenositelné (generické) kompetence a pracovat napříč školními předměty. Je kladen důraz na spolupracující praxi ve třídě, při níž žáci mohou pracovat simultánně s několika učiteli v obdobích reálných projektových studií (phenomenon-based project studies).

Žáci by se měli každoročně podílet alespoň na jednom takovém multidisciplinárním učebním modulu. Tyto moduly jsou navrhovány a realizovány lokálně. Klíčové kurikulum také uvádí, že žáci by se měli podílet na plánování.


Zdroj: Zpravodaj NÚV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.