Eva Adamová polemizuje s Ondřejem Štefflem: Výborné výsledky našich žáků z roku 1995 je třeba vysvětlit v kontextu

pondělí 19. prosince 2016 ·

Chtěla bych poprosit Ondřeje Šteffla, ale i další, jako např. ČŠI, aby do vyjádření k výsledkům testů TIMSS a PISA netahali naše výborné výsledky z roku 1995, aniž by vysvětlili potřebné souvislosti.


V letech před rokem 1995 bylo u nás období desetileté povinné školní docházky s osmiletým pobytem na ZŠ. Osnovy byly oproti dnešním šoupnuty o rok níže, takže tehdejší čtvrťáci byli na výstupu rovni dnešním páťákům a obdobně tehdejší osmáci byli na výstupu téměř rovni dnešním deváťákům. Navíc se matematika učila na 2. stupni ve všech ročnících bez diskuzí pět hodin týdně, dnes je to na mnoha školách(a asi bychom se i divili, na jak velkém procentu škol) čtyři hodiny týdně. Podobně jsou osekány i přírodovědné předměty na základkách, které se zaměřují na ledasco od jazyků až po výtvarku. Navíc to byla doba, kdy fyzika dobře navazovala na získaný matematický aparát, dnes není výjimkou, že učitel fyziky učí děti věci, které v matematice ještě nemají probrané. Také to byla doba, kdy ještě byl problém se dostat na maturitní obor, takže deváťáci, či alepoň jejich značná část, celou devítku zařezávali jako šroubci.

Divme se tedy, že jsme od té doby spadli kamsi dolů. Já mám pocit, že vzhledem k okolnostem, je zázrak, že se propad v roce 2012 zastavil.

No a k tomu 4N. Není skutečnost, že naši žáci projevují negativní postoj ke škole, způsobena jejich přílišnou upřímností? A snad i stavem společnosti, ve které se často setkáváme s názory, že vzdělání není důležité a důležitý je jen papír. A třeba k tomu přispívají i názory a Šteffla a jemu podobných, kteří neustále veřejnost utvrzují v tom, že ve škole se učí zbytečnosti a že škola nepřipravuje na budoucí život. Myslím si, že v mnoha státech by nebylo zrovna košer přiznat, že škola není můj šálek kávy - prostě se to tam nenosí. Kdežto u nás se nezájmem o školu a 4N chlubí kdekdo, tak proč by se nepochlubila i ta naše děcka?

5 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. prosince 2016 v 9:56  

A také to byla doba té hnusté a zastaralé frontální výuky.

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:12  

co řešíte,co bylo před 20ti lety,vy už tu fakt blbnete

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:19  

Vzhledem k věku laimesi, je možné, že ten kdo blbne budeš ty. Představ si, kolik ti umřelo mozkových buněk, než jsi nastoupil do důchodu.

Moc.

tyrjir řekl(a)...
22. prosince 2016 v 15:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. prosince 2016 v 15:20  

Nemyslím, že by si paní Adamová zde pravidelně vystupující zasloužila takový komentář od laimese, který nedokáže pravidelně napsat mezery v textu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.