Více než 6% dětí opustí v Plzeňském kraji základní školu předčasně

čtvrtek 10. listopadu 2016 ·

Víc než šest procent dětí v Plzeňském kraji opustí brány základní školy předčasně poté, co musí opakovat jeden nebo dva ročníky. V osmé třídě jich skončí kolem 4,5 procenta, 1,5 procenta dokonce už v sedmé. To je víc, než činí republikový průměr. Plzeňský kraj je v tomto ohledu čtvrtým nejhorším. Podle odborníků jde hlavně o školáky ze sociálně znevýhodněného prostředí. Reportáž přináší MF DNES.

Ředitel plzeňské pobočky organizace Člověk v tísni Aleš Kavalír potvrzuje, že děti, které předčasně opouštějí základní školu, pocházejí většinou ze sociálně znevýhodněného prostředí. A i jejich rodiče mají nízké vzdělání. „Ukazuje se jasná souvislost. Zejména Tachovsko je na tom znatelně špatně a podílí se hlavní měrou na výsledku kraje. Příčiny jistě souvisejí s historií a novoosídlováním území Sudet lidmi, kteří jsou na tom z hlediska vzdělání a sociální situace hůře, než je průměr v ČR,“ konstatuje Aleš Kavalír.

„Zkušený kantor dokáže odhadnout už z prvních projevů, že zřejmě v budoucnu nějaký problém nastane. Možností je požádat o dodatečný odklad školní docházky. Většinou to ale příliš nepomůže,“ líčí své zkušenosti ředitelka 16. MŠ a ZŠ v Plzni v Resslově ulici Eva Peisarová. I ona vnímá rodinné prostředí jako stěžejní. Pokud rodiče k učení děti nemotivují, škola toho podle ní mnoho nezmůže.

Kavalír to vidí jinak: „Ty děti jsou inteligentní, potenciál mají, ale od začátku nabírají ztrátu. Podíl na tom mají jednak rodiče, ale i samotná škola. Škola by měla být připravena na všechny děti a naopak nevyžadovat tolik, aby byly děti připraveny na školu.“ Pomoci by podle něj mohlo i zrušení domácích úkolů a celkově snížení nároků na domácí přípravu.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES Kraj Plzeňský

2 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 13:04  

Nevím, jaká je situace v Plzeňském kraji, ale mnohdy žáci opouštějí školu dříve (tzn. že propadli) proto, že buď na to nemají (proto by jim bylo lépe v "praktických školách") nebo proto, že se nesnaží, flákají to, kašlou na školu. (Mnohdy je to vina rodiny.)
Co má učitel dělat? Snižovat a zahrabávat laťku? To už děláme. A co z těch žáků bude? Kde budou použitelní?

Janek Wagner řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 13:36  

Něco tady nehraje. Počty všech propadlých ve školním roce se dle MŠMT pohybovaly v letech 2009-14 v počtech 6000-7000 žáků ročně. Propadnutí ale neznamená automaticky ukončení povinné školní docházky v 7. nebo v 8. třídě, jak nedávno tvrdil lživě Hůle z ČvT!

Podle statistik Eurostatu v sedmi zemích EU na 1. stupni opakuje 15-28 % dětí!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.