Václav Klaus ml.: Inkluze je zločin na postižených dětech

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Bulvární deník Blesk pokračuje v tažení proti inkluzi, které zahájil na začátku roku. 7. listopadu publikoval článek „Odborníci dali Blesku za pravdu...“, který vycházel ze Společného prohlášení odborných asociací ve školství. Dnes přináší rozhovor s Václavem Klausem mladším.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Václav Klaus ml. (ods.cz)
Inkluze, která se od září prohlubuje, už pro ministerstvo školství není tématem. Navzdory kritice nejen speciálních pedagogů, ale i těch běžných už o ní ministryně Kateřina Valachová takřka nemluví. Proč?

Oni vidí, že to je extrémně nepopulární mezi učitelskou veřejností, mezi praktickými školami, a mají pocit, že už se překročil ten Rubikon, tak se snaží dožít do voleb a moc nekomunikují. Ale v mých očích je inkluze zločin. Je to zločin na mentálně handicapovaných dětech.

Rozveďte to, prosím…

Ty děti, které jsou tělesně postižené, už dávno do škol chodily. Kvůli nim se nemusela zavádět inkluze. Ale děti s mentálními handicapy naženeme a částečně jsme nahnali z praktické školy k nějakému osmnáctiletému asistentovi (pedagoga, pozn. red.) s čtrnáctidenním kurzem. To je zločin, protože ty naše praktické školy měly světovou úroveň a zajišťovaly, aby se drtivá většina žáků vyučila a nadpoloviční většina z nich si pak našla práci. Samozřejmě, nedělali pak jaderné fyziky, dělali někde v továrně, ale nosili domů výplatu a byli součástí společnosti. Těmito opatřeními my jim bereme naději na nějaký úspěch v životě, protože místo aby měli 7 hodin praktické výchovy, což měli na těch školách praktických, jsou na normální základce, kde mají druhý jazyk. A oni akorát poznají, že se jedná o cizí jazyk. To se nedá nazvat jinak než zločinem.

Předpokládám, že v případě úspěchu ve sněmovních volbách za rok by v ODS vůle ke změně byla. Co ale napříč spektrem?

Když mluvím s těmi normálními socialisty v krajích, tak u nich návrhy, které razí ministerstvo, nemají žádnou podporu. Ale z nějakých politicko-stranických důvodů pro ně nakonec vždy hlasují. Přitom to má důsledky, které jsou až nedemokratické. V Učitelských novinách si nedávno jeden emeritní člověk, šéf pedagogicko-psychologické poradny, stěžoval, že stát je nutí, aby udávali sociálce rodiče, kteří nechtějí třeba inkluzivní vzdělání a hledali by s dítětem cestu do praktické školy. Čili ten teror probíhá pod povrchem a ministerstvo teď mává kariérním řádem a navýšením mezd učitelů a o inkluzi se nebaví.


Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání Blesku

11 komentářů:

krtek řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 10:49  

Proč ten dehonestující vod: "Bulvární deník Blesk pokračuje v tažení proti inkluzi"? Neměl byste si, pane Komárku, tato vyjádření zakázat?
Mimochodem Blesk objevil, že na jedné ZŠ učila učitelka s ne příliš vhodnými fotografiemi na internetu. Oslovila ředitele, dotazovala se ho, ten během pár hodin zjistil, o co jde a dotyčnou okamžitě propustil. "Bulvár" už se dále neptal a ani nic nezveřejnil. Myslíte, že kdyby byla inkluze bez chyb, šel by proti ní bulvár stejně intenzivně?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 10:56  

A bulvární Romea a Britské listy šíří lživé pomluvy o UPS.

Eny Gma řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 11:02  

Účelem nebylo zlepšení podmínek pro děti, ale vyřešit ožehavý problém s rómskou populací na praktických školách. Řešení je elegantní. Praktické školy zaniknou -> po nás potopa -> a bývalá ministrině školství obdrží za úspěšné řešení v Bruselu zaslouženou funkci (viz. " ... má našlápnuto...". http://www.ceskaskola.cz/2016/11/premier-sobotka-ministryne-skolstvi-ma.html Je to jak epizoda ze seriálu KOSMO!

old pratavetra řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 13:17  

Možná by si pan Komárek zajít do škol a poptat se, jak je to s financováním žáků s SVP v novém režimu. Nebo se optat rodičů, kteří mají děti v 9. ročníku, zda jim byla i v tomto školním roce přiklepnuta pedagogická intervence (reedukace). Případně, když poradny ví, že nemáte speciálního pedagoga, tak vám přidělí předmět speciální pedagogické péče. Tím se ušetří další 4 měsíce, protože po této době musíte prokazatelně dokázat, že jste skutečně speciálního pedagoga na výuku nesehnali. Vše v nejlepším zájmu dítěte. Naivně jsem si myslel, že s PO 2 půjdou zároveň finanční prostředky. Nikoliv, poradny mají strach ze zneužití státních prostředků, tak nic nenapíšou. Není třeba ani intervence, ani PSPP. Takhle jsme měli u těchto dětí výhodnější normativ, teď můžeme zažádat o revizi, ale v tom okamžiku máte srdceryvný telefon, že je chceme vydírat! S p. Klausem naprosto souhlasím, tento způsob inkluze je zločinem. Jen by mě zajímalo, zda se těm tetám z PPP dobře spí. Vždy říkám, on vám to Pán Bůh vrátí na dětech, případně na vnoučatech.

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 13:51  

Celý červen jsem žhavila linky NÚV, jak to udělat, aby se děti v našich speciálních třídách na prvním stupni nemusely učit 3 hodiny týdně angličtinu. Od třetího ročníku, kdy ještě ani neznají všechna velká psací písmena, těžkopádně se vyjadřují v češtině, teprve začínají s mluvnicí českou apod. Řeknu vám, byl to boj. Nakonec jsme vymysleli předmět speciálně pedagogické péče, ředitel odsouhlasit, že se to děti učit nebudou(tu AJ), máme to v IVP a jestli přijde prudit ČŠI udělám poprvé v životě škole ostudu! To si pište!
Takto se "pomohlo" dětem s LMP. Přece z nich ty budoucí oborníky musíme nějak vykřesat, že Kláro Laurenčíková.Podobně veselé to bude, až se nám vše přelije na druhý stupeň. Už teď přemýšlím, co budeme vymýšlet s tím snížením hodin chemií, fyzik a pod. a jak je přelít do pracovního vyučování. Jo, ještě bude veselo.

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 13:52  

A to se pan Klaus nezmínil o tom, že JEDINÉ tyto děti musí k vyšetření každý rok. Si představte, že by se z toho mohly vyléčit?!?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 14:15  

Tohle vše jsou maličkosti, podstatné je, že Blesk je bulvár a kdo se ho dotkne, je odepsaný. Kam jsme dospěli, když právě bulváru zůstal zdravý rozum?

Marek Adler řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 14:46  

A místní šéfredaktor vůbec není demagog a manipulátor, že?

Eva Adamová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 16:20  

Mne ještě dojalo k slzám vyjádření ministerstva, že na předmět speciální pedagogické péče se musí přednostně využít disponibilní hodina. U nás na škole jsou disponibilní hodiny na 1. stupni výhradně rozptýleny mezi češtinu a matematiku. To v praxi znamená, že dítě s hodinou SPP nebude chodit do jedné hodiny češtiny případně matematiky? A to jako v další hodině pak bude koukat jako vejr, cože nového se to zase probíralo?

Ygrain řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 17:36  

"A to se pan Klaus nezmínil o tom, že JEDINÉ tyto děti musí k vyšetření každý rok. Si představte, že by se z toho mohly vyléčit?!?"

Rve mi srdce, jak budeme muset zklamat důvěru miniserstva, že zázraky zvládneme ihned a nemožné do tří dnů. Pokud vím, tenhle trik totiž nemá na kontě ani Ježíš.

mirek vaněk řekl(a)...
25. listopadu 2016 v 8:00  

Je smutné, když bulvární deník je objektivnější než seriozní média.
Je pravda, že by šéfredaktor měl uvádět v souvislostech všechna média.
Sokromý deník MF Dnes, Lidové noviny ve vlastnictví ....
Veřejnoprávní česká televize s radou, kterou jmenoval....
apod.

Obávám se, že ty děti se z toho vyléčí. Když bude státní úředník chtít, dokáže vše.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.