Studijní program „Zlepšování česko-romských vztahů mezi žáky základních a středních škol“

sobota 12. listopadu 2016 ·

Fakulta sociálních studií MU zve na seminář pro učitele v rámci akreditovaného studijního programu Zlepšování česko-romských vztahů mezi žáky základních a středních škol. Program je určen vyučujícím předmětů, v nichž je zařazeno průřezové téma Multikulturní výchova (dějepis, zeměpis, občanská výchova, český jazyk atd.). Studijní program vznikl během řešení projektu Paměť romských dělníků.


Projekt O leperiben / Paměť romských dělníků vznikl z potřeby propojit v oblasti česko-romských vztahů akademické působení s kulturní a pedagogickou praxí. V letech 2012 a 2013 sbíral tým složený ze sociologů, historiků, komunitních pracovníků, sousedů a příbuzných vzpomínky slovenských Romů, kteří přišli do Brna a na Ostravsko po roce 1945 za prací.

Projekt v tomto kontextu naplňuje obecnou pravdu, že v historii a jejím poznání a pochopení často dřímá klíč k porozumění vlastní žité přítomnosti; emocím, jež doprovázejí ne vždy snadné soužití lidí, kteří se navzájem liší natolik, že to v nich vyvolává vzájemný strach a nedůvěru,“ píšou autorky projektu.

Pro studijní program bude ve spolupráci se společností Code Creator a Centrem pro transfer technologií MU vytvořena interaktivní elektronická učebnice, obsahující didaktické podklady, audiovizuální materiál a komplexní návodnou strukturu, která bude umožňovat používat jednotlivé segmenty i ucelené lekce ve výuce.

Šestihodinový vzdělávací program byl v lednu 2016 akreditován v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků u MŠMT.

Seminář proběhne 21.11. na Fakultě sociálních studií v Brně.


Více informací naleznete zde

6 komentářů:

RP řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 14:41  

Pane šéfredaktore, zajímá mě, jestli existují i studijní programy pro zlepšování vztahů česko-vietnamských (aktuálně máme ve škole více viet. žáků než romských), česko-moldavských (máme dva), česko-ukrajinských (máme 3), česko-španělských (máme 1), atd.... Díky za snahu.

Ferda44 řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 15:20  

Prosím o gramatickou kontrolu - zejména počínaje druhým odstavcem.

Ferda

Michal Komárek řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 15:26  

Děkuji! Hezký den!

Eva Adamová řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 21:35  

Romský dělník ? Není to ten oný, oxymóron?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 22:19  

A jak víme, že romský? Kvalifikovaným odhadem?

Josef Soukal řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 15:25  

Stojí za přečtení: http://www.romea.cz/cz/publicistika/komentare/roman-cina-cervenak-musime-zacit-sami-u-sebe-my-romove-jsme-ti-kteri-se-musi-zmenit-a-ne-vsichni-kolem-nas

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.