Psycholog Tomáš Novák: ADHD není synonymum pro „malé hajzlíky“ ani výmysl farmaceutických firem

sobota 12. listopadu 2016 ·

„Před rokem jsem pro server Vitalia.cz napsal text „Příznaky ADHD v dospělosti nemizí. Sorry…“ Komentáře čtenářů byly kritické. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, porucha chování s hyperaktivitou) dle některých neexistuje, termín byl vymyšlen na objednávku farmaceutických firem, jde o krycí název pro malé hajzlíky. Inu, proti gustu (a názoru) žádný dišputát. I mně se zdá lepší tradiční název lehká mozková dysfunkce. Leč projevy, jež lze zařadit pod jedno nebo druhé, existují,“ píše pro server Vitalia.cz psycholog Tomáš Novák.

Novák pokračuje:

Tomáš Novák (novaktomas.ic.cz)
Namátkou neklid, roztěkanost, nemožnost udržet dlouho pozornost, zbrklost, občas menší schopnost vcítění se do komplikovanější situace s nepředvídáním následků některých řešení. Můj výborný učitel profesor Matějček po léta říkal i psával, že problémy ADHD s pubertou pominou. Řekněme ve zralém věku a mj. i díky výsledkům jím vedených dvou diplomových prací – Nataši Brázdilové a Milana Jůzy – svůj názor korigoval. Děti – „živé stříbro z hadích ocásků“ – dětmi určitě být časem přestanou. Jejich projev se v dospělosti do jisté míry změní. Nebudou se kupříkladu houpat na školních židličkách.

Novák připomíná, že diagnózu ADHD měli nebo mají například americký prezident George W. Bush mladší, americký plavec Michael Phleps, zakladatel firmy Apple Steve Jobs nebo bývalý starosta Reykjaviku Jón Gnarr.

Novák uzavírá:

ADHD postihuje v současnosti pět až sedm procent dětí. Výrazně častější je u chlapců než u dívek. Zhruba u poloviny z nich, byť v různém rozsahu, zmíněná diagnóza přetrvává i v dospělosti. Existují i vytrvalci, pro něž i ve stáří platí: S ADHD a nikdy jinak.

Čtyři písmena – ADHD nelze zaměnit ani v dospělosti se slovy STOP (všem nadějím). Určitě to není ani SOS. Občas jde o „kus života těžkého“. Jindy ovšem po čertech zajímavého a úspěšného.

K tématu se vrací v textu „Ještě k ADHD: co měli společného Goethe, Picasso, Edison a možná i váš syn“, kde odpovídá na emaily čtenářů a radí především před „ukvapenou diagnostikou“, nebo ztotožňování ADHD s Aspergerovým syndromem.


Citované texty naleznete zde a zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.