MŠMT spouští mediální kampaň. Zahajuje jí spot o podpoře učitelské profese v 21. století s cílem poukázat na její prestiž

středa 9. listopadu 2016 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje propagační spoty, které veřejnosti představí například dobré příklady učitelské praxe, dále témata vysokých škol, výzkumu či rovného přístupu ke vzdělávání. Kampaní se nese slogan „Pomáháme pomáhat, učit a bádat“. MŠMT informuje o kampani v tiskové zprávě.

V prvním prezentovaném spotu se diváci setkají s učitelem přírodopisu a chemie Janem Flídrem, vítězem posledního ročníku ankety Zlatý Ámos, do které byl nominován svými žáky. Spot diváky zavede do skutečné třídy, v níž pan učitel Flídr učí, a je provázen skutečnými výpověďmi jeho žáků. Spot informuje o podpoře učitelské profese v 21. století s účelem poukázat na její prestiž pomocí reálného příkladu dobré atmosféry a fungujících vztahů mezi kantory a žáky.

„Velkou motivací pro dobré učitele bude, doufám, kariérní řád, s jehož poslední verzí se konečně můžu plně ztotožnit. Chtěla jsem, aby z něj bylo jasně patrné, jak může učitel sám sebe zlepšovat a jakou k tomu dostane podporu, tak aby měl podmínky k tomu skvěle učit naše děti,“ říká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Společným znakem mediální kampaně je autenticita. Neúčinkují zde žádní herci, spoty jsou natáčeny ve skutečném prostředí, tedy ve školách, univerzitách a výzkumných centrech, se skutečnými pedagogy, žáky a vědci, a odráží tak realitu českého prostředí.

Mediální kampaň vznikla v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, jehož je MŠMT řídícím orgánem. Kampaní se nese jednotný slogan „Pomáháme pomáhat, učit a bádat“, který vystihuje zaměření programu na kvalitní a dostupný výzkum, vývoj a vzdělávání. V OP VVV je pro tento účel připraveno více než 75 miliard korun z fondů Evropské unie.

9 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 13:06  

„Velkou motivací pro dobré učitele bude, doufám, kariérní řád, s jehož poslední verzí se konečně můžu plně ztotožnit. Chtěla jsem, aby z něj bylo jasně patrné, jak může učitel sám sebe zlepšovat a jakou k tomu dostane podporu, tak aby měl podmínky k tomu skvěle učit naše děti,“ říká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. (citace)

Nevím, pro které učitele bude KŘ tou správnou motivací.
Bylo by lepší nespouštět kampaň (placenou z kdovíčeho), ale pustit do škol peníze. (Ale o tom jsem už psal.) Ta kampaň se možná spustit musí, aby se utratily peníze. Jiné vysvětlení nemám, protože jinak jsou všechny kampaně podobného typu výsměchem běžným učitelům.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 13:23  

Zbytečně vyhozené peníze

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 13:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 13:51  

Ztotožnění ministryně s touto podobou kariérního řádu a její hrdost nad vykonaným dílem nabízí otázku o její kompetentnosti.

mirek vaněk řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 14:13  

Ministerstvo podporuje učitele? Že sem si za těch 16 let 21. století nevšiml.

Čím hlasitěji se lež vykřikuje, tím víc lidí jí uvěří.

Q. E. D. řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 15:52  

Jak říkali v seriálu Jistě, pane ministře: To je zákon nepřímé úměry. Čím méně s něčím hodláte dělat, tím více o tom hovořte.

Unknown řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 20:31  

"Nevím, pro které učitele bude KŘ tou správnou motivací."

S pevnou částkou je v KŘ počítáno pro výchovné poradce + koordinátory volby povolání, koordinátory inkluze, koordinátory autoevaluace školy, koordinátory environmentální výchovy a koordinátory prevence. Vše bude řídit koordinátor koordinátorů, který bude podléhat vedení školy. V roce 2030 bude "vynikajících učitelů" údajně 30%. Na přechodnou dobu dostane učitel ve druhém stupni na starost začínajícího učitele za 3 000,- hrubého.
Dle výsledku voleb v USA a při předpokládaném růstu ČR o 2,2% bude příliv financí do resortu školství omezen. ČR bude muset rapidně a okamžitě zvýšit výdaje na obranu až na 2%. Přednost v přidávání bude mít i nadále zdravotnictví, státní zaměstnanci. Na učitele připadne až to co zbude. A nebude toho mnoho. Navíc tam už paní Kateřina za 11 měsíců nebude.

"Čím hlasitěji se lež vykřikuje, tím víc lidí jí uvěří."

Paul Joseph Goebbels - stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Jiri Janecek řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 8:05  

Četli na MŠMT tu vedlejší zprávu o efektivitě mediálních kampaní v případě povědomí o EU?

Jirka řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 21:00  

Hned na začátku spotu je i navrhované řešení. Je mladý a rozumí nám! Jsme si rovni! Na konci se hlas ptá: "Chcete takové učitele pro své děti?" Já se ptám: "Kde je za současných podmínek seženete?"

Jsem mladý duchem, ale schránka už něco pamatuje. Do důchodu v pětašedesáti. Chcete takové učitele pro své děti? Nechceme! Tak to těm mladým adeptům řekněte na rovinu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.