Mezi finalisty letošní ceny Eduína najdete Badatelnu, Výluku nebo Příběhy našich sousedů

sobota 19. listopadu 2016 ·

"V letošním ročníku ceny Eduína nás překvapila hojná účast, je evidentní, že v českém vzdělávání se zdola rodí mnoho projektů a aktivit, které nás naplňují optimismem, že lidé mají o pedagogiku zájem a chtějí sami přiložit ruku k dílu," řekl Miroslav Hřebecký, garant ceny Eduína.

Odborná porota vybrala z 89 nominací 9 finalistů, kteří postupují do užšího výběru ceny Eduína, kterou budou moci letos už počtvrté získat iniciativy a projekty přinášející inovativní přístup do vzdělávání. Z devíti finalistů vybere vítěze odborná porota a zároveň proběhne ve dnech 16.11. až 27. 11 online hlasování veřejnosti. Kromě Ceny odborné poroty a veřejnosti bude i letos jedna z osobností české pedagogiky oceněna za celoživotní přínos a uvedena do Auly slávy.

Finalisté ceny Eduína:

Pravidelná mezigenerační setkání „Povídej“ - Program „Povídej“ je zaměřen na podporu zdravých vztahů mezi generacemi. Pravidelná mezigenerační setkání dětí z mateřských/základních škol a seniorů z domovů či klubů se konají jednou za 3-­4 týdny a jejich náplní jsou společné aktivity zaměřené na aktivizaci seniorů a poznávání dětí a vzájemnou interakci a komunikaci.

Heuréka - Projekt zaměřený na aktivní práci žáků a studentů při výuce fyziky, jehož hlavní součástí je dlouhodobá práce s učiteli a budoucími učiteli fyziky.

Badatelna - Série krátkých populárně-naučných videí, která představují zajímavé pokusy z fyziky či chemie. Zábavný formát má přiblížit dětem i dospělým fakt, že věda může být zábavná a hravá, a rozhodně ne nudná.

Studentská Agora - Studentská Agora je debatní soutěží pro středoškolské studenty. Cílem projektu je zlepšit debatní prostředí v ČR a prosadit debatování jako jednu z běžných výukových metod na středních školách.

Mapa společenských stereotypů - Jak nastavit zrcadlo přirozené lidské potřebě „škatulkovat“? Snaha diskutovat o společenských stereotypech vychází především z dlouhodobé snahy centra DOX nejrůznější stereotypy rozkrývat a narušovat.

• Příběhy našich sousedů - Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí s Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy.  

Global Storylines - V Global Storylines jsou děti (1. st. ZŠ) vtaženy do příběhu, který se stává osou výuky po dobu dvou až tří měsíců. Příběh klade před komunitu problémy a výzvy, které musí její členové řešit.

Výluka - Výluka je projekt, který zprostředkovává výjezdy, tzv. výluky, na spřízněné základní školy, kde si studenti vysokých škol a maturanti mohou zkusit učit dříve, než si podají přihlášky na pedagogické fakulty či pedagogická minima.

Science slam MUNI - Science slam je prostor pro setkávání vědců s širokou veřejností. Podstatou je myšlenka „pojďme se společně bavit o vědě“ a to nejen v laboratořích, na konferencích a univerzitách, ale i mezi lidmi, kteří vědu sami nepraktikují a mají k ní zdánlivě daleko.


Ceny budou předány 1. 12. 2016

Jiří Stárek, předseda odborné poroty ceny Eduína, řekl: "Říká se, že „zlo nepotřebuje vítězit, zlu stačí, když my neděláme nic“. Nedovolím si odhadnout, kolik lidí je zapojeno v téměř devadesáti projektech, které byly letos přihlášeny do soutěže o cenu Eduína 2016 a které jsme jako odborná porota, hodnotili. Co je ale jisté, je fakt, že lidé z těchto projektů „dělají něco víc“, než jen projekty."


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.