Děti se toleranci učí už ve školkách. Handicap ani supertalent ale učitelé často nepoznají

neděle 27. listopadu 2016 ·

Pro české školky není inkluze zaváděná od začátku letošního září žádnou velkou změnou. Integrovat děti se speciálními vzdělávacími potřebami jsou zvyklé už léta. Takových dětí jsou letos ve školkách nejméně tři tisíce, v reálu jich ale bude mnohem víc. Učitelům a učitelkám totiž schází schopnost handicap, či naopak extrémní nadání odhalit. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.

"Nejprve jsem měla obavy, jak inkluze bude probíhat v praxi. Vnímala jsem to ale jako výzvu, a ne jako nutnost. Neříkala jsem si, že to určitě nepůjde a budou z toho samé problémy," popisuje Adéla Štěpánová z mateřské školy Kohoutek. Letos má ve třídě dívku s poruchou pozornosti.

Ostatní děti prý jiný program a chování své spolužačky chápou. Umějí být i trpělivé. Zpočátku ale její žáci novou situaci nechápali, bylo proto potřeba citlivé vedení, pozitivní postoj a spousta vysvětlování.

Dana Moravcová (ctyrlistek.biz)
Podle Dany Moravcové, ředitelky Mateřské školy Čtyřlístek z Prahy a předsedkyně Českého výboru Světové organizace pro předškolní výchovu, je největším úskalím inkluze vhodný asistent pedagoga.

"Problém vidím hlavně v malém finančním ohodnocení, protože jakmile kvalifikovaní asistenti najdou lépe placené zaměstnání, odejdou. U dítěte se pak střídají, což je problém, zvlášť třeba u autistů," objasňuje.

Jako další velký problém inkluze vnímá ředitelka neschopnost učitelů a učitelek odhalit handicap nebo i extrémní nadání. Navíc upozorňuje i na to, že učitelé nedovedou stanovit ani odpovídající pedagogická opatření. Zvládnou to jen ti starší, kteří vystudovali ještě před rokem 1989 a mají zkušenosti i praxi.

"Začínající učitelky nemají vůbec základy speciální pedagogiky a inkluze je hlavně o speciální pedagogice i diagnostice," varuje ředitelka.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jirka řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 15:51  

Studoval jsem hned po revoluci. Nepovažuji se za začínajícího učitele, ale o speciální pedagogice jsem stejně slyšel jen z rychlíku. Vůbec bych si netroufl tak zobecňovat. Ti, kteří jsou zodpovědní, neposlouchají a učitele, kteří v současné džungli před tabulí pracují, můžete podobnými vyjádřeními jen ještě víc namíchnout.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 16:53  

No a je to tady. Kdyz se na podobne veci upozornovalo pred zavedenim inkluze( pred 1.9.2016), tak to jsme byli za pitomce a rozvracece socia.... Pardon inkluze a s ni spojenych svetlych zitrku. A mame tu hned dva clanky o problemech. Dokonce i svata CSI si vsimla zvysene administrace, hm. Kdyby to nebylo tragicke, mozna bych se jim smala

Eva Adamová řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 17:54  

No konečně. Takže do kategorie debilů, kteří neumějí nejen učit a pracovat s dětmi, ale ani poznat hendikepované či naopak nadané dítě, už byli zařazeni nejen učitelé SŠ a ZŠ, ale i učitelky ze školek. Tak vás dámy v tom našem spolku neschopů pěkně vítáme.

Ygrain řekl(a)...
27. listopadu 2016 v 22:03  

"Tak vás dámy v tom našem spolku neschopů pěkně vítáme."

Myslím, že jsou v dobré společnosti :-)

Dodala bych jen, že pedagogické minimum speciální pedagogiku pokrývá tak, jak jeho název naznačuje - minimálně. Nebo přesněji, téměř vůbec. Nebýt velmi důkladné oborové metodiky na anglistice, neměla bych při nástupu do zaměstnání o poruchách učení ani páru. Hlavně že bylo velmi důležité našprtat různé definice pedagogiky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.