Česká školní inspekce ověří výsledky žáků v přírodovědné, jazykové a informační gramotnosti

pátek 11. listopadu 2016 ·

Česká školní inspekce zahájila výběrové zjišťování výsledků žáků v přírodovědné, jazykové a informační gramotnosti. Zjišťování je zaměřeno na výsledky žáků 3. ročníků středních škol v oborech vzdělání, ve kterých se dosahuje středního vzdělání s maturitní zkouškou. Do vzorku je zařazeno cca 700 středních škol, přičemž v každé škole bude ověřována pouze jedna z výše uvedených gramotností.


Cílem výběrového zjišťování je poskytnout žákům, jejich rodičům, učitelům, ředitelům škol i státu objektivizovanou a relevantní informaci o výsledcích vzdělávání. Výběrové zjišťování ověřuje aktuální míru dosažení očekávaných výstupů dle příslušných rámcových vzdělávacích programů, a to zhruba v polovině studia žáků na čtyřletých středních školách a téměř rok a půl před koncem studia završeného maturitní zkouškou. Získané informace tak mohou žákům i jejich učitelům pomoci ve zbylém období středoškolského studia efektivně a cíleně rozvíjet silné a odstraňovat slabé stránky aktuálních žákovských výkonů.

Zjišťování výsledků žáků je prováděno v období od 9. listopadu do 23. listopadu 2016 (určení konkrétních dnů ve stanoveném rozpětí pro realizaci vlastního testování je na rozhodnutí ředitele každé školy) elektronickou cestou prostřednictvím inspekčního systému elektronického testování InspIS SET, všechny školy zařazené do testovaného vzorku mají potřebné informace k dispozici.


Nezkrácený text tiskové zprávy naleznete zde

4 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
11. listopadu 2016 v 20:01  

A všechny zúčastněné školy si musí nainstalovat software ČŠI, o kterém nic neví - co dělá na pozadí, zda nešmíruje atd.

Petr řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 11:42  

Pěknou sobotu vám všem.
Po přečtení příspěvku Q. E. D. se fakt musím smát. Ať už je ČŠI jaká chce, ale nevím co by získala tato organizace tzv. "šmírováním" žákovských stanic a kdo by to jako vyhodnocoval? Myslel jsem si, že jenom moje žena je paranoidní, že jakmile si přečte, že by hekři mohli zprovoznit kamerku na notebooku, tak ji zalepila leukoplastí :-)
Já osobně jsem v klidku- Pokud neplánuji 3. světovou, nebo loupež století, tak ať si šmíruje klidně kdo chce. Ve školních PC je pouze legální SW a jestli žáky pustím občas na Facebook, za to mi snad nikdo "hlavu neutrhne" :-).

Petr

Eva Adamová řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 21:40  

Tak hlavně ať nezapomenou upozornit školy, že k vypracování testů, byť se tak děje na počítači, je vhodné žákům rozdat papíry.

Janek Wagner řekl(a)...
12. listopadu 2016 v 22:08  

Petře, máte nějaký monitoring dat, které od vás ze školy odcházejí? Nejde opravdu ani o legální SW a ani o Facebook ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.