Právo: Školka dostala pokutu 40 tisíc za neočkované děti

neděle 9. října 2016 ·

Mateřská školka Na rovině v Chrudimi dostala od Krajské hygienické stanice Pardubického kraje pokutu čtyřicet tisíc korun, protože šest dětí nemělo všechna očkování. Podle informací Práva se jedná o dosud nejvyšší udělenou sankci mateřské školce po přijetí neočkovaných dětí.

Za školku, která je soukromá a funguje podle pravidel montessori, se ale postavila Liga lidských práv. Na konci srpna podala správní žalobu na postup hygieny. O ní bude nyní rozhodovat Krajský soud v Hradci Králové.

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který vešel v účinnost roku 2001, mohou do mateřské školy akreditované ministerstvem školství chodit pouze očkované děti. Výjimkou jsou děti, které jsou proti nákaze imunní nebo jejichž zdravotní stav vakcinaci nedovolí.

Od příštího roku budou muset povinně absolvovat poslední ročník školky všechny děti, tedy i ty neočkované. Podle ministerstva zdravotnictví v takovém případě hygiena nebude moci udělit zařízení pokutu, ale může sankcionovat jeho zákonné zástupce.


Celý text naleznete v sobotním vydání deníku Právo

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. října 2016 v 7:43  

Stále netuším, proč jistá část populace odmítá očkovat své děti. Stačí, aby si rodiče otevřeli libovolnou kroniku místa kde žijí. Tam se třeba dočtou, že v roce 1912 zasáhla místo epidemie spalniček. Narozeno bylo 56 dětí a na spalničky jich prokazatelně umřelo 12. A toto vysoké číslo úmrtí dětí se táhne jako černá niť po mnoho staletí. A zrovna vakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím je nejvíce odmítaná. Sám jsem ve čtvrté třídě "prožil" (přežil) spalničky. A bylo to hrozné. Vyrážka v očích, nose, ústech a čtyřicítky horečky. 14 dnů jsem téměř neviděl. Rodiče si mysleli, že oslepnu. Jedna spolužačka tehdy nepřežila. Nyní stačí udělat poměr mezi počtem úmrtí na spalničky a případy poškození dítěte očkováním. V případě neproočkování populace pak hrozí v dnešní době docela slušná epidemie. Jen tak pro zajímavost, v USA se očkuje povinně i proti planým neštovicím. A docela slušně si to tam hlídají.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
9. října 2016 v 8:07  

Za školku se postavila takzvaná liga lidských práv. A zase jsme u toho, aktivisté, aktivisté, aktivisté, na každém kroku svazák, kterého nikdo nikam nevolil, nikdo ho ničím nepověřil, nikdo ho nikam nejmenoval, svazák, který nemá naprosto žádnou odpovědnost, ale všechno ví nejlíp a všem radí, jak mají žít.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. října 2016 v 8:59  

Příčiny neočkování.
Mnoho dnešních rodičů sleduje internetová média, kde se mohou dočíst různé věci. mezi nimi i to, že očkování dětí způsobuje......a následuje výčet onemocnění od autismu přes další, většinou ne moc pěkné nemoci. Zatím jsem nikde nenarazila na to, že by na to byly řádné studie. Je jisté, že u mizivého procenta dětí může očkování vyvolat nějakou reakci. Tak jako může dítě na banální onemocnění zemřít. Nebo málem zemřít.Jsou to ale tak vzácné případy, kdy se nejedná snad ani o promilové údaje.
Mezi mladými rodiči se šíří zaručené zprávy a je vymalováno.Jsou to často ti alternativní. To jsou ti, co například cpou dětem od malička soju, maso jim nedají ani omylem a páchají na dětech své pokusy se zdravým životním stylem.Když to na sobě zkoušejí dospělí, je mi to fuk. Když to aplikují na dětech, není mi z toho dobře.

RP řekl(a)...
9. října 2016 v 11:30  

Souhlas s J. Karvaiovou - i má sestra podlehla diskuzi fejsbúkových maminek o šílené škodlivosti očkování, a to je inteligentní absolventka VŠ. Dceru očkovat dodnes nenechala. Několikrát jsme se dohadovali, je to marné, je to marné, je to marné.... Já jsem ale asi divný, nechávám se každoročně přeočkovávat proti chřipce, díky tomu jsem ji neměl snad 15 let, ani jsem nevypozoroval, že by mi to nějak uškodilo....

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. října 2016 v 11:45  

Vše v nejlepčím zájmu dítěte.
Ovšem, který zájem to vlastně je, že?

Ygrain řekl(a)...
9. října 2016 v 13:29  

Ta údajná souvislost mezi vakcinací a autismem už byla dávno vyvrácena, nicméně mýty mají tendenci přežívat. Bohužel.

Veronika řekl(a)...
9. října 2016 v 21:21  

Aktivní matky-biolesany jsou mor, na který není očkování.

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 6:29  

OK, takže pokud dítě trpí již před očkováním poruchou imunytní-alergie, ekzémy, tak pro zájem většiny ho musíme naočkovat aŤ se sním pak děje cokoliv...hlavně proočkovanost!!!!!

Ygrain řekl(a)...
10. října 2016 v 7:16  

Alergika mám doma. Očkování přestál bez problémů.
Pokud má dítě vážné problémy, lze domluvit očkování přímo na imunologii, s podporou antialergik. Ale ono je lepší plašit a plošně odmítat než řešit, že? Všichni vyvádějí kolem možných negativních účinků vakcín, ale průběh a dopad chorob, proti kterým se očkuje, tak nějak zůstává stranou. Navrhuji přečíst si třeba o záškrtu, to je velmi výživné čtení.

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. října 2016 v 8:34  

Pokud je dítě kontraindikováno,většinou je to na určitý typ očkování. Já jsem např. nebyla očkovaná na neštovice. A že je to let. Jenže ti rodiče odmítají očkování jako celek.

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 8:41  

Chich...máme dvě astmaticky a ekzematičky zároveň..první si odedřela očkovaní s odezvou ne očkovací látky ,ale ekzému...splněno částečně...druhá měla odklad a přišly dříve potíže než samotné očkování, řešíme opět odklad-pod dohledem Mudr alergo....i lékaři se bojí napsat, že něco nelze.....a tak potíže se školkami...přečteno tuny, ale k ničemu....je třeba očkovat s rozumem, ne plošně ("musíte očkovat, ale záruky nedáme a odpovědnost neuznáme")!!!...nutno dodat, že já své děti pořád naočkovat chci, ale ne za každou cenu!!!!! Kdo nezná projevy AE a reakce alergiků, nemůže soudit...HOK......... daně od nás nikomu nesmrdí....

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. října 2016 v 11:28  

Ale sama píšete, ž se rasíte s lékaři. Ano, nicko vám nezaručí nic. Moje dítě např. skoro zemřelo na úplně blbé neštovice - autoimunitní reakce. Na nemoc, ne na očkování.Tohle nidko nepředvídá, to se prostě až stane. Je to vzácné.Ani lékař vám neřekne, kterému dítěti by se to mělo stát znova. Prostě náhoda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.