ČTK o kulatém stolu SKAV a EDUin: Podle ředitelů škol zatím přinesla nová pravidla inkluze jen více administrativy

čtvrtek 20. října 2016 ·

Nová pravidla pro inkluzi, které od září přinesla novela školského zákona, znamenají více administrativy. Na čtvrtečním kulatém stole Stálé konference asociací ve vzdělávání (SKAV) a společnosti EDUin to sdělili ředitelé základních škol. Po odevzdání potřebných podkladů nyní vyčkávají, zda na podpůrná opatření dostanou peníze, na něž mají ze zákona nárok. Shodli se, že při konkrétní práci s žáky, kteří potřebují podporu, se od 1. září téměř nic nezměnilo. O diskusi informuje ČTK.


Ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí v Praze Jan Korda si posteskl, že některé údaje musí vykazovat dvojmo. „Pro mě je to zatím minimální přidaná hodnota za hodně administrativní zátěže,” poznamenal. Několik žáků v jeho škole už má nová doporučení spojená s nárokem na podporu.

Podobně jako řada kolegů čeká, jak se to prakticky odrazí v rozpočtu školy. „Indicie jsou, že něco přijde. Ono vždycky něco přijde. Bylo by ale dobré vědět, kolik dostaneme,” řekl.

Školy také někdy mají problém se zakomponováním používané podpory do nového elektronického formuláře.


Dlouholetá ředitelka a nyní psycholožka velké pražské pedagogické poradny Václava Masáková uvedla, že vyplnění formuláře trvá dvě hodiny, zatímco vypracování běžné zprávy zkušené pracovnici trvalo 45 minut. Ministerstvo školství připravuje aktualizaci tohoto formuláře, jak slíbil jeho zástupce Svatopluk Pohořelý.

Účastníci debaty se shodli, že změny po 1. září zatím dopadly hlavně na školská poradenská zařízení. Samotná práce s dětmi ve školách se podle nich prakticky nezměnila.

A nemyslí si, že by se do začleňování dětí s různými problémy náhle pustily školy, které to dříve nebyly ochotné dělat.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. října 2016 v 19:00  

"...vyplnění formuláře trvá dvě hodiny, zatímco vypracování běžné zprávy zkušené pracovnici trvalo 45 minut."

Ale copak, že by jim nefungovalo CTRL+C a CTRL+V, které tak rády používaly?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. října 2016 v 19:45  

Že vyhláška 27 přinese PŘEDEVŠÍM více administrativy byl jasné už dávno. Alespoň těm "dole". Ti "nahoře" mají hlavu v oblacích frází o společném vzdělávání. Stejně tíživé jsou však nejasnosti ve výkladu vyhlášky, navzdory sebejistotě NÚV a certifikovaným implementátorům. MŠMT opět selhalo.

Josef Soukal řekl(a)...
24. října 2016 v 8:40  

Skutečná finská cesta: http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/inkluze-v-praxi-postizene-deti-maji-na-nekterych-skolach-specialni-tridu-v-cercanech-jsou-spokojene--1661144

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.