Učitelské profesní sdružení hodnotí poslední kroky MŠMT

čtvrtek 1. září 2016 ·

Přinášíme text Výkonné rady Učitelského profesního sdružení (UPS), který hodnotí aktuální situaci ohledně zavádění inkluze, přípravy kariérního řádu nebo navyšování učitelských platů. Portál Česká škola se s mluvčím UPS Zdeňkem Sotolářem dohodl, že teze z textu podrobněji rozvede v rozhovoru.

Výkonná rada UPS píše:

MŠMT na poslední chvíli dohání vydávání prováděcích dokumentů k zavádění inkluze. Do škol míří asistenti, ale skutečná podpora škol v podobě psychologů a speciálních pedagogů je v nedohlednu. MŠMT zužuje debatu na 205 žáků přecházejících z praktických škol, zatímco žáků vyžadujících podpůrná opatření jsou desetitisíce.

Posiluje se selektivnost našeho vzdělávacího systému a v rozporu s ideou společného vzdělávání skutečně vzrostl zájem o víceletá gymnázia a stále přibývá soukromých škol.

Odborné veřejnosti chybí aktuální informace o tom, v jakém stavu je příprava kariérního řádu. Zdá se, že po dílčích úpravách bude vlastně předložen původní návrh. MŠMT mlčí, žádná skutečná diskuse s odbornou veřejností neprobíhá. Námitky se neřeší.

MŠMT i ČMOS PŠ slibovaly, že školství bude prioritou, ale nedokázaly vybojovat ani původně navrhované 10% navýšení. Učitelé zůstávají stále výrazně podhodnoceni, skutečné narovnání platů se opět odkládá, není stanoven ani žádný konkrétní plán. České školství není prioritou. Novou aktivitu vítáme a podporujeme.

V souvislosti s nastavením nových pravidel financování podporujeme úvahy o snížení hranice počtu žáků ve třídách z 30 na 25. Většina praktiků se shoduje v tom, že je potřeba vytvořit prostor pro individuálnější přístup k žákům zejména v podmínkách inkluze.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.