Studentská firma roku ChillUp z Ostravy bude reprezentovat Česko v Lucernu a v Madridu

pondělí 18. dubna 2016 ·

Nejvíce cen na veletrhu studentských firem posbírala studentská firma EDGA z Gymnázia Kojetín.


Vítězem dvacátého prvního ročníku soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU se stala studentská firma ChillUp z Gymnázia Ostrava Hrabůvka a postoupila tak do evropského finále soutěže JA Europe Company of the Year Competition, které se koná od 25. – 28. července 2016 ve švýcarském Lucernu. Studenti zabodovali s projektem výroby a prodeje ergonomického polštáře HeadPad do vlaků a osobních automobilů. ChillUp získali i další první místo a to v soutěži Skills for the Future a zajistili si tak účast na Hyundai Award v Madridu.

Nejvíce cen na veletrhu posbírala studentská firma EDGA z Gymnázia Kojetín, získala dvě třetí místa a zvláštní cenu za nejlepší veletržní stánek.

Čestmír Ondrůšek, předseda poroty a Head of Management Support Raiffeisenbank, okomentoval vítězný tým: „Velmi mě potěšila letošní úroveň soutěžících. Vítězství získala studentská společnost z gymnázia Ostrava - Hrabůvka, která osvědčila nejen výbornou znalost podnikatelských principů, ale byla schopna se svým inovativním řešením sezení v dopravních prostředcích zaujmout jak zahraničního výrobce, tak i potenciální zákazníky ve firemním segmentu a zúročit tak své celoroční nasazení. Pevně věřím, že budou Českou republiku důstojně reprezentovat během evropského finále této soutěže."

Petr Červenka, prezident ChillUp a student třetího ročníku ostravského gymnázia okomentoval triumf svého týmu: „Jsme neskutečně šťastní z vítězství a uvědomujeme si, kolik příležitosti se nám teď otevřelo. Nicméně nás čeká ještě spousta práce, abychom předvedli v Evropě také skvělý výkon."

ChillUp se utkali o vítězství s dalšími 33 studentskými firmami středoškolských studentů z celé České republiky na soutěžním veletrhu JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU 14. dubna 2016 v pražské Galerii Harfa. Veletrh uspořádala nezisková vzdělávací organizace JA Czech, spoluvyhlašovatelem bylo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy.

O studentské firmě ChillUp

Studenti třetího ročníku Gymnázia Ostrava – Hrabůvka, vedení vyučující Taťanou Szlaurovou, vyvinuli svůj produkt, ergonomický polštář HeadPad do vlaků a osobních automobilů ve spolupráci s odborníky ze Škody Vagonka a s vývojáři z Hyundai.

Při hledání výrobce produktu se prvotně soustředili na tuzemský trh, kde bohužel nenašli optimální řešení, a to jak z technického, tak hlavně z finančního hlediska. Dodavatele se studentům z Ostravy podařilo najít pomocí serveru www.alibaba.com, který je celosvětově známý jako nástroj obchodování na asijském trhu. Firma Lianda z čínského města Šen-Čen byla nejlepší volbou ve všech ohledech. Tato společnost je v horizontu 13 dní schopna vyrobit kompletní polštář včetně potahu. Všechny specifikace jako hustota paměťové pěny, design či materiál potahu jsou u tohoto výrobce flexibilní. Bohužel ani tady se jednání neobešla bez problému, který se naštěstí ihned vysvětlil. Při přípravě prototypu HeadPadu pro společnost LEO Express došlo k delší pauze pří komunikaci ze strany čínské firmy. Nakonec se však ukázalo, že výrobce nebyl dostupný z důvodu dlouhých oslav čínského nového roku. Více o produktu a studentské společnosti na www.chillup.eu.


O programu JA Firma a soutěži JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU

Letos se do tohoto programu zapojilo 1 900 studentů a 98 vyučujících ze 72 českých středních škol. Celkem v tomto školním roce zkouší reálné podnikání 156 studentských JA Firem.

Praktický vzdělávací program pro střední školy JA FIRMA běží v České republice již od roku 1992. Nejčastěji je program zařazován do předmětu aplikovaná ekonomie, ale na některých školách běží mimo školní výuku a studenti na něm pracují výhradně ve svém volném čase.

Studenti v rámci tohoto programu založí vlastní skutečnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a konzultanta. JA Firma tak umožňuje účastníkům proniknout do problematiky fungování obchodní společnosti od jejího založení až po likvidaci. Jedná se o reálnou činnost, nikoliv fiktivní. Studenti se učí nejen všechny nutné administrativní postupy při zakládání firmy, ale i přijímat rozhodnutí nebo zapojit společenskou odpovědnost do svého podnikání. V rámci programu se studenti se svými společnostmi mohou přihlásit do soutěže JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU. Program u nás úspěšně běží již více než 20 let.

O projektu Skills for the Future (SFF)

Projekt Skills for the Future byl vytvořen společností Hyundai Motor Europe v rámci partnerství s organizací JA Europe a jeho cílem je zvýšit povědomí mladých lidí o dovednostech a znalostech potřebných pro jejich úspěšný start do života a budoucí profesní kariéru. Součástí projektu je možnost vyzkoušet si podnikání v rámci studentské JA Firmy v automobilovém průmyslu. Studenti spolupracují s konzultanty, kterými jsou zaměstnanci Hyundai. Cílem projektu je propojení světa vzdělávání se světem praxe a firem, umožnění seznámit se s automobilovým průmyslem a inspirovat mladé lidi k podnikání. Více informací zde nebo na www.skillsforthefuture.eu.

O JA Czech

JA Czech je českou kanceláří organizace Junior Achievement, která je nejstarší a nejrozsáhlejší vzdělávací neziskovou organizací na světě. Vznikla v roce 1919 v USA a dnes působí ve více než 120 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů.

Českou kancelář JA založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa. Vzdělávací programy JA Czech v České republice od té doby absolvovalo více než 350 tisíc mladých lidí. JA Czech je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a pedagogům poskytuje akreditovaná školení. JA Czech je součástí JA Europe a je členem SKAV.

Základem vzdělávacího systému JA Czech je propojování světa firem a škol. Organizace je financována zejména z darů partnerů. K nejvýznamnějším patří Bata Shoe Foundation, Citi Foundation, Hyundai, MetLife, Hewlett-Packard Enterprise a Raiffeisenbank. Více informací o JA Czech naleznete na www.jaczech.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.