Přečtěte si: Soukromý učitel Daniel Foldyna (39): Inkluze mi přihraje práci, odnesou to ale děti!

neděle 17. dubna 2016 ·

„Inkluze nám přinese dobrý byznys. Čím hůř ve školách, tím lépe pro nás,“ říká Daniel Foldyna (39) z Frýdlantu nad Ostravicí, který profesionálně doučuje zaostávající žáky. Přesto by mu prý bylo hanba inkluzi tak, jak ji prosazuje ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD), obhajovat.


Z rozhovoru Saši Vetkovské a Jiřího Krušiny s Danielem Foldynou v Blesk.cz vybíráme:

Doučoval jste někdy dítě s lehkým mozkovým postižením?

„Ano, doučoval. Práce s takovými dětmi je náročná. Výsledky se dostavují jen částečné, protože tyhle děti nemají na to, aby zvládaly učivo základní školy. Pokud ještě jakžtakž zvládnou první stupeň, na druhém se ztratí úplně. Tak to je.“

Propagátoři inkluze říkají, že zařazením těchto dětí do speciálních škol jim je odebrána šance, aby něčeho dosáhly.

„Už ta myšlenka je naprosto nesmyslná. Neexistuje učitel, který naučí takového žáka větný rozbor v češtině. Pokud se najde někdo, kdo dítě s lehkým mozkovým postižením s IQ třeba 60 naučí například počítat slovní úlohy v matematice nebo správné užívání časů v angličtině, tak tomu dám sto tisíc korun.“

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. dubna 2016 v 9:49  

"kdo dítě s lehkým mozkovým postižením s IQ třeba 60 naučí například počítat slovní úlohy v matematice nebo správné užívání časů v angličtině, tak tomu dám sto tisíc korun.“

A co třeba IQ 50? Mentálním postižením nebo mentální retardací je nazýváno trvalé snížení rozumových schopností, které vzniklo v důsledku organického poškození mozku. Není to nemoc, ale trvalý stav. Lehká mentální retardace je v pásmu IQ 50-69. Pro zastánce inkluze - "TRVALÉ" poškození. To kdyby náhodou někdo chtěl tyto postižené děti vyléčit. Evidentně ubližujeme dětem, které se doposud vzdělávaly podle RVP ZV s přílohou LMP a samozřejmě ubližujeme i těm průměrným a nadaným, které ještě ve veřejném školství najdeme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.