Přečtěte si: Příliš staří na základní školu. České děti nastupují pozdě do první třídy

pátek 1. dubna 2016 ·

Naše děti sedí v lavicích základní školy ve věku, kdy například Edison dávno vydával vlastní noviny. Téměř šestiletý Kristian byl v lednu u zápisu do první třídy, jeho matka však ještě pořád váhá, jestli by přece jen ne měla zažádat o odklad školní docházky. Chlapci bude šest až v květnu a ona tuší, že by ve třídě patřil k nejmladším.


Z článku Radky Kvačkové v Lidovky.cz vybíráme:

Odklady školní docházky jsou v Česku oblíbené a tolerované, dokonce často doporučované i pedagogicko-psychologickými poradnami. Jen málokomu však v této fázi dochází, že nastoupit do první třídy v sedmi letech znamená být v základní škole ještě v šestnácti.V šestnácti by přitom už mohly být dívky matkami, klukům začínají růst vousy a byly doby, kdy se v tomto věku i maturovalo. Stačilo, že se člověk narodil koncem roku, nastoupil do první třídy v necelých šesti (což nebývalo výjimkou) a absolvoval na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století jedenáctiletku, tedy osm tříd základní školy a tři roky gymnaziálního studia.

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. dubna 2016 v 16:49  

Dáte 6 leté dítě do první třídy a tam bude s osmiletým "mladíkem", na kterého jsou všichni krátcí a terorizuje celou třídu?

Já ne. Kdyby bylo možné se ve škole dovolat "bezpečnosti" pro své dítě, tak OK, ale jako učitel a otec dítěte z prvního stupně bohužel musím říct, že učitelé a škola obecně jsou krátcí na malé i velké hajzlíky všech národností.

Nowak řekl(a)...
2. dubna 2016 v 10:21  

V Africe už děti okolo 9 let i dřív sekají mačetou kakaové boby na kusy, české děti kdysi pásly od 6 husy, od 9 let kozy ...
Pí Kvačková zas perlí. Já myslel, že už je v důchodu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.