Přečtěte si: Politická zbabělost Petra Fialy

čtvrtek 14. dubna 2016 ·

ODS zveřejnila předvolební teze vzdělávací politiky. Chce zvýšení kvality vzdělávání, podstatné zvýšení platů učitelů či zatraktivnit učňovské školství.


Z komentáře Boba Kartouse v Mladá fronta Dnes/EDUin.cz vybíráme:

Petr Fiala byl, ještě jako nestraník, dobrým ministrem školství. Konsolidoval úřad po svém předchůdci Josefu Dobešovi. Přivedl na ministerstvo řadu schopných lidí. Za jeho vedení byla vypracována kostra velmi chytré strategie vzdělávání. Připravil návrh na další podporu inkluze v českém školství.

Nyní tentýž Petr Fiala, předseda ODS, nahlas souhlasí s obviněním inkluze jako viníka skutečnosti, že učitelé nemají vyšší platy. Je pozoruhodné, jak rychlý obrat ve zdánlivě pevných hodnotových základech člověka může nastat.

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. dubna 2016 v 13:45  

I politik někdy může prozřít.

Jan řekl(a)...
14. dubna 2016 v 14:05  

Je to paradox, ale kritika páně Kartouse je většině případů spíše důkazem spíše předností, než nedostatků kritizované osoby.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. dubna 2016 v 14:44  

"I politik někdy může prozřít."

Většinou se tak stane před volbami nebo po špatném volebním výsledku.

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2016 v 0:15  

A co takhle "Politické bohatýrství Stanislava Štecha"

Pavel PEŠAT řekl(a)...
15. dubna 2016 v 10:58  

... Nyní tentýž Petr Fiala, předseda ODS, nahlas souhlasí s obviněním inkluze jako viníka skutečnosti, že učitelé nemají vyšší platy. Je pozoruhodné, jak rychlý obrat ve zdánlivě pevných hodnotových základech člověka může nastat... To je demagogie a nepochopení problému.
Ta otázka nezní: "Inkluze ano či ne?" - tam je odpověď celkem jednoznačné ANO. Ta otázka zní: "Společné vzdělávání v neumětelské podobě nyní připravované MŠMT ano či ne?" - zde odpověď naprosto není jednoznačná. A jen lidé, kteří by nezvládli čtení s porozuměním, to převracejí tak, jak píše p. Kartous.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. dubna 2016 v 11:19  

"Inkluze ano či ne?" - tam je odpověď celkem jednoznačné ANO. "

Vynechal bych jednoznačně a upřesnil pojem inkluze, pak by se s tím dalo souhlasit. Že to pro všechny žáky nemusí být zrovna terno, o tom už tady bylo napsáno hodně "bajtů".

Unknown řekl(a)...
15. dubna 2016 v 11:29  

Odpověď na otázku "Inkluze ano či ne?" zdaleka není tak jednoznačná.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
15. dubna 2016 v 11:46  

To A:, CC: ano, nachytali jste mně, je to otázka definice. Třeba takhle? http://osobnostnirozvojpedagoga.cz/moduly/m1/5-1-1-vymezeni-integrace-a-inkluze-ve-vzdelavacim-procesu.html

tyrjir řekl(a)...
15. dubna 2016 v 12:03  

Ve Skandinávii mají jinou zkušenost. Inkluzi „páchají“ už 20 let a politické strany vpravo i vlevo to nahlas podporují. Investují do vzdělávacích systémů významně vyšší procento HDP, řádově desítky miliard korun. Je na inkluzi i na vyšší průměrné platy učitelů. Už 20 let.

Tohle pan Kartous napsal celkem výstižné. Ale namísto toho, aby pan Kartous "burácel" za vyřešení hlavního problému kvalitního společného vzdělávání VŠECH dětí (za 6 % z HDP pro vzdělávání a za důstojné platy učitelů!!!), vybral si pan Kartous radši jen osobu pana Fialy. Pan Kartous má myslím jakýsi zmatek ve správném pořadí priorit... J.Týř

Pavel Doležel řekl(a)...
17. dubna 2016 v 8:17  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
17. dubna 2016 v 8:19  

Podíval jsem se na ta vymezení pojmu inkluze a dozvěděl se toto:

Inkluze je principem a filozofií, která předznamenává, že školy by měly vytvořit unifikovaný systém vzdělávání všech žáků dohromady, a to při zachování stejné úrovně kvality ve vhodných věkových skupinách, raději než zachovávat již existující strukturu postavenou na duálním systému, který segreguje studenty a učitele.

Inkluze se dá chápat jako stav, kdy se člověk s postižením rodí do společnosti, která akceptuje jeho odlišnost a odlišnost každého svého člena, kdy je tedy normální být jiný a takové dítě se rodí do společnosti, která se nad jeho stavem vůbec nepozastavuje.


A opět říkám inkluzi jednoznačné NE. Ne proto, že zrovna ta konkrétní příprava ze strany MŠMT je špatná (byť by tomu tak stokrát bylo), ne proto, že na to nejsou peníze (jakože nejsou), ale proto, že ta zmiňovaná filosofie unifikace je špatná, hloupá a nesmyslná. Ani to není filosofie v pravém slova smyslu, je to jen jakási proklamace. Nelze vzdělávat všechny dohromady při zachování stejné kvality. Nelze vyrábět auta a rohlíky "dohromady" a čekat, že rohlíky nebudou zapatlané od šmíru a auta od těsta. To je prostě jen ukázka hlouposti a naivity mraků lidí, kteří v životě neřídili skutečnou, reálnou firmu - nanejvýše ještě tak nějaký projekt financovaný z EU. A proto je jejich myšlení deformované přijetím principu transferů, jakožto základního principu fungování hospodářství a společnosti. Ti lidé žijí ve skleníku a bohužel jich je stále více. A stále více se dožadují těch transferových plateb.

Nepohrdám lidmi, kteří jsou jinak nadáni, než já. Nedívám se na nemocné a postižené skrz prsty a nepřeji si je nepotkávat. Můj strejda byl od mládí na vozíku a byl to dobrý člověk, kterému to pálilo. Neodplivnu si, když vidím v televizi Stephna Hawkinga, který již desítky let trpí amyotrofickou laterální sklerózou a přitom má mozek, který by mu většina lidí mohla jen závidět. Naopak, se zájmem ho poslouchám a žasnu nad tím, jak může tak dlouho s touto chorobou žít. Ale nevidím jediný důvod, strkat Hawkinga do prvoligového fotbalového klubu, aby umožňoval fotbalistům vnímat odlišnosti. To je potupa té jeho odlišnosti. To je dělání trenažérů ze svobodných lidí. A to z celého srdce odmítám. Lidé mají právo se sdružovat podle svých schopností, zájmů, radostí. Nebudu cpát do fungující rodiny s pohlednou paní nějakou šeredu, jen aby si pan manžel okusil také něco jiného.

Základním ekonomickým principem je dobrovolná směna. Jakmile dobrovolnost směny odpadne, končí veškerý smysl směny. Končí Pareto efektivita trhu. Pokud je společné vzdělávání pro všechny zúčastněné přínosem a dobrovolně se pro něj rozhodnou, pak nejsem proti. Ale to neznamená, že se rozhodne rodič hendikepovaného dítěte. To znamená, že se musí rozhodnout také učitel a rodiče ostatních dětí ve třídě - třeba alespoň na většinovém principu. Učitel by ale vždy měl mít právo veta, a ne že to za něj rozhodne nějaký Kartous, nebo Laurenčíková, kterých se to vůbec netýká, kteří nenesou špetku odpovědnosti, a ani je to nic nestojí - spíš naopak.

Pavel Doležel řekl(a)...
17. dubna 2016 v 8:36  

Co platíme z daní prostřednictvím EU fondů:

Modul 1 – Multikulturní výchova pro pedagogy

V prvním modulu se účastníci seznámí s kulturou a historií etnických skupin cizinců žijících v Ústeckém kraji, modul poskytne praktické informace z legislativy vztahující se k pobytu cizinců a jejich dětí v ČR, specifika a kulturní odlišnosti národnostních menšin, úskalí ve vzdělávání žáka cizince, fungování třídního kolektivu, různé přístupy k multikulturní výchově, poskytne inspiraci k námětům, aktivitám pro pedagogickou praxi a přímou práci se žáky.

Lektoři – Modul č. 1

Mgr. Hana Schambergerová
Vystudovala žurnalistiku na FF UP v Olomouci, později andragogiku na UJAK v Praze. Deset let působila v médiích jako moderátorka rozhlasových stanic. V průběhu své profesní praxe pracovala jako pedagog na ZŠ a SŠ. Od roku 2007 působí jako koordinátorka projektů realizovaných MŠMT ČR zaměřených na integraci menšin a na rozvoj inkluzivního vzdělávání ve školách Ústeckého a Libereckého kraje.

Mgr. Lucie Pelikánová
Vystudovala sociální antropologii na Univerzitě v Pardubicích. Specializovala se na problematiku identity a etnických minorit. V současné době pracuje v Centru podpory inkluzivního vzdělávání v Mostu na pozici kulturního antropologa.

Super. Nezlobte se na mě, ale já tyhle bláboloidní blbosti prostě odmítám. Kvůli těmto a podobným kravinám nemůže mít učitelka mých dětí o pětistovku měsíčně vyšší plat? Jak se měří přínos těchto působení? Kdo rozhoduje o tom, za co utratí cizí peníze? To je hledání využití naprosto nesmyslných odborností. Co budou dámy dělat, až fondy vyschnou? Budeme jim platit podporu v nezaměstnanosti? Ten systém jde do prde...

Romana Howe řekl(a)...
17. dubna 2016 v 9:02  

Pane Doležele, vřele s Vámi souhlasím. Vidím to tak, že MŠMT se k učitelům chová velmi autokraticky, nedemokraticky, nerespektujícím způsobem. Nařizuje nám, cpe nám blbosti, které my vůbec nepotřebujeme, nechceme. Neptá se nás, co chceme, potřebujeme my, učitelé. Já jsem byla včera na Učitelském summitu na téma iPady ve vzdělávání. Ve svém volném čase, bez přispění MŠMT, které nám nic takového nenabízí, neplatí! Je to ostudné! Pojďme s tím něco dělat.

Dovolím si jen poznámku: žáci a studenti se cítí podobně vzhledem ke stylu výuky, jako my se cítíme vzhledem k MŠMT....

Pavel Doležel řekl(a)...
17. dubna 2016 v 14:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
17. dubna 2016 v 14:23  

MŠMT se zase řídí zákony, které produkuje Poslanecká sněmovna. To, po čem toužím já, je to, aby Poslanecká sněmovna prosazovala vůli většiny a nikoliv nějaké malé vychýlené skupinky mediálních aktivistů. nesouhlasím principiálně s tím, aby míra vlivu na chod společnosti byla závislá na tom, kolik článků kdo vydá v novinách, nebo v kolika kdo sedí občanských společnostech. Takto zastupitelská demokracie, v níž každý, kdo splňuje základní a pro všechny stejné podmínky, má stejnou váhu hlasu na chod celého společenství, fungovatnemá a nesmí. Vše ostatní, včetně jakýchsi pokoutně prosazovaných principů občanské společnosti, zásadně odmítám.

A vy nejste v postavení studentů. Vy jste se pro práci učitelů dobrovolně rozhodli a jste státními zaměstnanci. Možná ne vždy de jure, ale de facto ano, protože i platy učitelů v soukromých základních a středních školách (pokud vím), platí stát a vyžaduje za to dodržování nějakých pravidel. V postavení zaměstnance se vždy musíte řídit pokyny zaměstnavatele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.