Bořivoj Brdička: Trénink podle Matrixu

pondělí 18. dubna 2016 ·

Zpráva o výsledcích experimentu kalifornské výzkumné agentury HRL Laboratories, která prokázala pozitivní dopad transkraniální stimulace mozku stejnosměrným proudem (tDCS) na průběh přípravy pilotů na leteckém simulátoru. Zároveň upozorňuje na nebezpečí vyplývající ze zkreslení skutečnosti médii i z neodborné aplikace této metody.


HRL demonstruje postup zvyšující intelektuální schopnost člověka učit se nové dovednosti


MALIBU, Calif. 10. února 2016 — Jedná se o případ, kdy život napodobuje vizi z filmu. Vědci HRL Laboratories, LLC předvedli zařízení, které dokáže zdokonalit proces osvojování dovedností podobný tomu, který se vyskytuje ve sci-fi filmu Matrix. Pracuje na principu elektrické stimulace mozku stejnosměrným proudem, která ovlivňuje schopnost člověka učit se postupy potřebné pro uplatnění v reálném životě.


Toto je doslova přeložené oznámení, které se objevilo v novinkách na webu HRL Laboratories, LLC (Hughes Research Laboratories). Případ je to pro nás vzdělávací technology skutečně zajímavý. Ukazuje, kam spěje vývoj aplikací uplatňujících nejnovější vědecké poznání, a zároveň je dokonalou ukázkou všudypřítomné snahy médií ovlivňovat význam původní informace, která dokazuje nezbytnost informační gramotnosti jako základní kompetence každého člena naší společnosti.

Laboratoř HRL je pracovištěm realizujícím výzkum pro letecké společnosti Boening a General Motors. Původní seriózní vědecká zpráva, která stojí v pozadí [1], je výstupem experimentu, který tým výzkumných pracovníků HRL provedl na 32 pilotech trénujících přistávání na leteckém simulátoru. Ti, kteří byli během nácviku stimulováni tDCS (transkraniální stimulace stejnosměrným proudem), dosáhli o 33 % lepších výsledků než kontrolní skupina.


Výsledek je to opravdu velmi slibný, jenže zatím není na místě ho přeceňovat. Podívejme se na podstatnou informaci ze závěru zmiňované zprávy: „Cílem výzkumu bylo zjistit, zda tDCS stimulace může zlepšit výcvikové postupy při přípravě pilotů na leteckém simulátoru. Toto zlepšení by mohlo významně snížit dobu výcviku a tím i jeho cenu. Navíc by mohlo být přenositelné i na jiné tréninkové prostředí. Naše výsledky zároveň naznačují také snížení odchylek při průchodu výcvikem. Dokud plně nepochopíme příčiny a faktory pozorovaných jevů, je příliš brzy na to, abychom mohli potvrdit nebo vyvrátit jakékoli užitečné vylepšení stávajících výcvikových postupů.“ [1]

V tomto okamžiku již víme vše podstatné. Detaily z kuchyně kognitivních psychologů a neurologů se zabývat nebudeme. Podíváme se ale, co se zprávou udělalo nejprve vlastní tiskové oddělení HRL Laboratories. Právě tam se zrodil nápad přirovnat metodu ke známé scéně z Matrixu. Jedná se o situaci, v níž se Neo učí Jiujitsu jednoduše tak, že je mu tato schopnost přímo nahrána do mozku z počítače (I'm going to learn Jiujitsu?). Jenže to, co dokázali vědci HRL, je něco zásadně odlišného. Přenos hotové schopnosti a urychlení jejího osvojení nelze ztotožňovat. Zdá se, že ono LLC za oficiálním názvem HRL, které znamená něco na způsob podniku „s ručením omezeným“, je docela na místě. Vypadá to, že se tato vědecká instituce pokouší získat maximální mediální pozornost nejspíše proto, aby zvýšila svůj kredit u investorů.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. dubna 2016 v 7:40  

Hezké. Daniel Keyes by měl radost. Jen aby piloti nedopadli jako Algernon a Charlie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.