Zdeněk Sotolář: Jak napálit učitele aneb Kariérní řád 02

pátek 4. března 2016 ·

Když ministryně Valachová na konci minulého školního roku poslala původní návrh kariérního řádu k ledu, mohli se učitelé z tak rozumného kroku radovat. Ale to – co se jako ledovec vynořuje nyní nad hladinu – nevypadá vůbec hezky.


Informací pro učitelskou veřejnost je pomálu a tak vidíme z tohoto ledovce jen příslovečnou desetinu. Pouhé tři kariérní stupně, začínající stupněm absolventským a povinným druhým stupněm, jen odhalují nikam nevedoucí cestu předstírané učitelské kariéry. Navíc ještě deset let se bude postup do finančně podpořené trojky uměle brzdit, protože nebude dost financí.

Objevila se i podmínka postupu v podobě několikaletého lektorování opět nahrává jen určité skupině, do které zjevně patří i adepti na novou pozici mentora. Bude to zkušený kolega, nebo rychlokvaška z prázdninových kurzů? Ve hře o „Kariérní řád 02“ stále zůstávají neduhy z původní verze – nekonečné papírování kolem portfolia stejně jako varianta placené atestace.

A nad tím vším opět visí okázalý nezájem ministerstva školství o skutečně otevřenou diskusi. Není zájem, není ani čas. Opět sledujeme podezřelý spěch politického zadání – v březnu jde návrh do vlády, v červnu jde do parlamentu. Seriál „Jak napálit učitele“ pokračuje.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.