Přečtěte si: Politikům vadí předem připravené otázky pro Zemana. Studenti měli trému, hájí se ředitelka

úterý 2. února 2016 ·

Vlnu kritiky vyvolala diskuse prezidenta Miloše Zemana se studenty střední vinařské školy ve Valticích minulou středu. Před příchodem prezidenta totiž učitelka rozdala studentům předem připravené otázky. Ředitelka školy potvrdila, že studenti měli dotazy připravené a četli je. Žáci si podle ní text napsali sami, prý měli trému.


Z článku Barbory Zpěváčkové a mh v Novinky.cz vybíráme:

Mluvčí Hradu Ovčáček Novinkám sdělil, že sám byl postupem školy překvapen. „Nešlo o iniciativu pana prezidenta nebo mou. Sám jsem tím byl na místě poněkud překvapen, ale nechtěl jsem do diskuse dramaticky zasahovat,” napsal Novinkám. Dodal ale, že nešlo o nezajímavé dotazy. „S takovou situací jsem se za tři roky, co pan prezident debatuje v krajích, nesetkal. Určitě uděláme vše pro to, aby se už podobné předčítání neopakovalo,” doplnil.

Záběry ukazují, jak učitelka před příchodem Zemana žádala studenty, aby se zeptali na předem připravené otázky. „První otázka, děcka, potřebuju, abyste se toho někdo ujal. Kdo to vezme?“ ptala se. Poté dávala studentům rady, jak se do debaty zapojit. „Zvednete ruku po jednom, protože víte, jak máte přesně určené pořadí, postavíte se, řeknete své jméno a příjmení, pane prezidente, a položíte dotaz,“ naváděla studenty střední školy.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. února 2016 v 16:48  

O co jde? Připravené otázky mají i redaktoři odborných diskusí ve sdělovacích prosředcích.

Josef Soukal řekl(a)...
4. února 2016 v 17:05  

Své žáky bych takto na besedu nepřipravoval, ale novináři by si nejdříve měli zamést před vlastním prahem. U řady článků je jasné, že jde o žumpu, a je jedno, zda předem domluvenou či zda se novinář snaží zavděčit sám od sebe, popř. plete-li se novinářství s propagací. Články o školství a vzdělávání z toho nevyjímaje; už jsem zde připomínal třeba jarní dialog Hřebecký-Krásná na ČT.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.