Přečtěte si: Ministryně chaosu Kateřina Valachová: Ví vůbec, co dělá?

středa 3. února 2016 ·

Chaos a nejistota, co bude dál. A jak to vlastně je! To je zatím jediný hmatatelný výsledek plánované školské reformy »společného vzdělávání« v podání ministryně Kateřiny Valachové (39, ČSSD)! Vlna odporu odborné i laické veřejnosti teď nutí ministryni couvat. Na zavedení inkluze dává přechodné dvouleté období. Nebo ne?


Z článku Olgy Nedbálkové v Blesk.cz vybíráme:

„Máme dva roky na to, abychom zajistili, že jakákoliv škola kdekoliv v republice, kam přijde dítě s nějakou speciální potřebou, bude schopná zařídit to, co říká zákon,“ řekla HN Valachová. V této dvouleté »zkušební době« bude tedy ministerstvo teprve zjišťovat, zda kraje jako zřizovatelé dokážou požadavky vůbec splnit?

Svým rozhodnutím odložit účinnost zákona ale Valachová znovu rozproudila to, co se jí daří dokonale – sérii rozporuplných spekulací, otázek a úvah, jak si vlastně její slova vykládat. „Každý odklad zákona může vyvolávat pocit nejistoty. Pocit, že v průběhu může dojít k dalším změnám. Paradoxně to tak často tlumí i aktivitu přípravy,“ míní Ombudsmanka Blesku JUDr. Dagmar Raupachová.

„Proto je tak důležité, aby před každou systémovou změnou proběhla široká odborná diskuse,“ dodává s tím, že právní jistota je základním pilířem každé společnosti. Právě neochotu diskutovat odborná veřejnost Valachové vyčítá. Stejně jako nejasné vysvětlení, zda zákon platí, nebo bude platit až za dva roky.

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
3. února 2016 v 16:45  

Který z posledních deseti, dvaceti ministrů školství nebyl tzv. ministrem chaosu?
J. Týř
PS: Naprostý pořádek je potřebný jen pro blbce. Inteligent se vypořádá i s chaosem. Jsem taky zvědav, jak se to vypořádání paní ministryni povede :)))

poste.restante řekl(a)...
3. února 2016 v 18:21  

Proto je tak důležité, aby před každou systémovou změnou proběhla široká odborná diskuse,“ dodává s tím, že právní jistota je základním pilířem každé společnosti.
Před každou systémovou změnou by mělo především proběhnout PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ a jeho vyhodnocení.
Široká odborná diskuse má předcházet zadání pilotního projektu a jednou z vydiskutovaných nutných podmínek spuštění projektu musí být také stanovení měřitelných ukazatelů hodnocení úspěšnosti projektu.

Ono se totiž může stát, že se široce a odborně vydiskutuje a následně celoplošně nařídí a realizuje úplná kravina. A že takových už MŠMT v minulosti provedlo.

Přičemž pojmem široká odborná diskuse nesmí být nazýváno odpolední posezení ministryně u kafe s týmem jejích poradců a zástupcem společnosti EDUIN.

Unknown řekl(a)...
3. února 2016 v 18:51  

Inteligent se možná se svým chaosem vypořádá, ale postižené děti ten chaos nezvládnou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. února 2016 v 20:20  

Ona moc dobře ví,co dělá.politiku.ne pro děti, ne pro učitele.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
4. února 2016 v 6:17  

To poste restante. Podle mne nevi. Odkud by měla? Podívejte se na literaturu ke zkoušce z právní vědy. http://www.prf.cuni.cz/doktorsky-studijni-program-literatura-ke-zkousce-z-obecnych-zakladu-pravni-vedy-1404047846.html To je něco jiného než metodologie výzkumu v přírodních vědách nebo pedagogických vědách. Ty lidi takhle nemyslí...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.