Pavel Doležel: Licoměrné kádrování pana Kartouse

pondělí 29. února 2016 ·

Měl jsem ten dojem, že při diskusi s oponenty pořádané EDUin minulý měsíc, se pánové a dámy z Open Society Fund a z EDUin domáhali toho, že z diskuse o vzdělávání nemá být nikdo vyčleňován. A už vůbec ne na základě vzdělání, či osobních zkušeností. Obzvláště se diskutovalo o odbornosti a erudici členů EDUin a zda je vhodné, aby se vyjadřovali ke vzdělávání, když mnozí sami neučili a neučí a občas jsou rovněž bez relevantního, či dokonce jakéhokoliv terciálního vzdělání.


Proto mi kádrování pana Kartouse připadá licoměrné. Ano, Blesk jistě není výkvětem české novinařiny, nicméně způsob, jakým se pan Kartous vzteká, vysvětluje mnohé. Najednou proti sobě nemá jen ty nebohé, ztrápené a nesebevědomé učitele, ale stojí proti němu velmi silný soupeř a to v jeho profesi.

A najednou přestává fungovat ten model demokracie, v níž vzdělávání je věcí všech. Najednou neplatí ta názorová pluralita. Protože se karty obrací. Najednou demagog a manipulátor křičí, že někdo jiný také manipuluje a dokonce mnohem efektivněji. A jak je to možné, když nemá žádné vzdělání?

Najednou nevadí někoho vyčleňovat z diskuse a veřejně jej dehonestovat kvůli formálnímu vzdělání a nenáročnosti jeho novinářské profese. Pan Kartous najednou obrátil o 180 stupňů a zastává přesně ten model, který dosud hystericky vyvracel a bořil.

Díky Blesku za to, že odkrývá pravou podstatu našich "expertů na vzdělávání".

Komentář k článku Bohumila Kartouse: Ďábelský antisociální svět podle redaktora sportovní rubriky

2 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
29. února 2016 v 17:24  

Holt někteří experti a komentátoři jsou si rovnější.

Jen aby si i naše děti přečetly i Orwella a nejen to, co samy chtějí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. února 2016 v 22:03  

Licoměrné kádrování pana Kartouse

Podle titulku to vypadalo, že se nějaký podlec rozhodl experta Kartouse licoměrně kádrovat. Úplně jsem se orosil. To by nám tu ještě tak scházelo! A od pana Doležela bych se takové věrolomnosti věru nenadál. Dnes, na úsvitu nové vzdělanostní epochy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.