Vyhláška o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

úterý 19. ledna 2016 ·

Přinášíme vám zřejmě finální verzi vyhlášky, kterou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 19, § 23 odst. 3 a § 26 odst. 4 školského zákona konkrétní výčet a účel podpůrných opatření a jejich členění do stupňů a další podrobnosti.


Vyhláška na Disku Google

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 15:40  

Nejpodstatnější připomínky nebyly vzaty v potaz. Vše při starém .

...
1.Toto doporučení je platné po dobu v něm stanovenou, zpravidla nejvýše po dobu 2 let; v případě doporučení zařazení žáka do školy pro žáky s mentálním postižením nejdéle po dobu 1 roku, nejedná-li se o žáka se středně těžkým nebo těžkým mentálním postižením........
Zcela zjevná diskriminace jedné jediné části dětí s SVP - LMP žáků. Jak tohle projde u ombudsmanky? Projdeééééé.

.....
1.áka lze vzdělávat ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle § 16 odst. 9 zákona pouze na základě žádosti zletilého žáka nebo zákonného zástupce žáka a doporučení školského poradenského zařízení, je-li to v souladu se zájmem žáka......

Kdo určí lépe nejlepší zájem dítěte? Rodiče, ŠPZ nebo OSPOD? Jak dlouho se bude přeřazovací proces natahovat? Až do 9. třídy?

...
1.Dojde-li k významné změně speciálních vzdělávacích potřeb žáka, přezkoumá školské poradenské zařízení jeho vzdělávání ve škole, třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené podle § 16 odst. 9 zákona nebo vzdělávání podle vzdělávacího programu základní školy speciální a případně doporučí úpravu vzdělávání žáka, zejména zařazení žáka do běžné školy nebo převedení žáka do jiného vzdělávacího programu. ...
Budu se k nám jezdit jako do Lurd? zázračná uzdravení na počkání?











Eva Adamová řekl(a)...
19. ledna 2016 v 19:03  

Mimo několika kosmetických změn jsem objevila jednu dost podstatnou. V minulém dokumentu bylo u vzorce k výpočtu osobních nákladů na asistenta uvedeno, že má být zařazen v 8 platové třídě. V tomto dokumentu ale skutek utek a je tam šalamounský napsáno, že tarif se stanovuje podle jiného právního předpisu. No takže podle starého, protože nový k zařazování pedagogických pracovníků do tarifních skupin zatím vydán nebyl a asistenti budou tam, kde byli, tedy na minimální mzdě. Už vidím ty hordy kvalitních asistentů, kteří budou mít za těchto platových podmínek o práci ve školství zájem. Možná z nouze na rok a tradá pryč.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. ledna 2016 v 6:52  

Podle mých posledních zpráv by to ještě neměl být úplný konec.....

Eva Adamová řekl(a)...
20. ledna 2016 v 12:10  

No já si myslím, že jsme hrubě na začátku. Ona totiž teprve realizace inkluze v praxi v plné síle ukáže nesrovnalosti, kterých je vyhlášce dost a dost. Třeba ta, že dítě bez LMP se nemůže vzdělávat ve třídě s žáky s LMP. A co bude např. s autistou bez LMP, u kterého se prokáže neschopnost vzdělávat se v běžné škole? V praktické škole ho do třídy k dětem s LMP dát nemůžete a vytvořit pro něho separé třídu také nepůjde, bo ve třídě této školy je stanoveno minimum 4 žáci. Malé praktické školy to prostě nedají, takže se bude muset chudák jezdit vzdělávat do velké praktické školy v okresním městě vzdáleném i 50 km. Tragédie.

tyrjir řekl(a)...
20. ledna 2016 v 14:11  

Zásadní připomínky krajů ke koncepci, financování a organizování společného vzdělávání nebyly ze strany MŠMT, pokud vím, dosud vypořádány. Nestane-li se tak cca do konce března, budou myslím další kraje požadovat odklad jeho zahájení. J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.