Studio ČT24: Problémy regionálního školství

pátek 15. ledna 2016 ·

Hostem Studia ČT24 byl dnes Bohumil Kartous, vedoucí komunikace EDUin. Jedním z témat byl podpis memoranda o regionálním školství.




Záznam na webu České televize (od 10. minuty záznamu)

13 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2016 v 17:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2016 v 17:49  

Pan Kartous jednou pomáhá MŠMT zamlčovat očividné nesrovnalosti a podruhé ostouzí učitele. Je to myslím takový nějaký podivný nevládně-vládní tandem EduIn-MŠMT. Tandem mnohdy fakticky opomíjející opodstatněné připomínky škol, rodičů a zřizovatelů. Opravdu česká veřejnoprávní média považují pana Kartouze za odborníka na regionální školství?! Odborníci nejsou v krajích, v učitelských profesních organizacích, v odborech, na vysokých školách, na MŠMT atd.? Mezi novináři a mediálními odborníky nejsou lidé, kteří by ten rozpor a tu nevyváženost ve zpravodajství o českém školství postřehli? J.Týř.

poste.restante řekl(a)...
15. ledna 2016 v 20:39  

Ptejme se rovnou.
Plní Česká televize a její zpravodajství skutečně svou roli veřejnoprávního média, anebo je to pořád ještě médium "kamarádskoprávní"?

Což takhle uspořádat diskusní pořad o zdravotnictví a nepozvat žádného doktora?

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2016 v 22:36  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
15. ledna 2016 v 22:48  

Veřejnoprávní média jsou média, která by měla dbát na veřejný zájem

Bezesporu. Ale čtenáři, posluchači nebo diváci mají dbát, aby nečetli, neposlouchali nebo se nedívali na kdejakou pitomost. Nebo lépe, aby nevěřili kdejaké pitomosti.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. ledna 2016 v 10:13  

http://www.novinky.cz/domaci/390547-tretina-ucnu-vzdelani-nedokonci-nudi-je-to.html

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2016 v 16:11  

anonymní

http://www.novinky.cz/domaci/390547-tretina-ucnu-vzdelani-nedokonci-nudi-je-to.html

Takovou snůšku blábolů jsem dlouho nečetl. O ČŠI si myslím leccos, ale že by takové nesmysly (víc jak 50 neoml. hodin na žáka) měli ve zprávě, to snad ne.
Kolik ještě existuje v ČR škol s dvouletými obory? Většina už dávno zanikla, protože tito žáci vesele už řadu let dostávají výuční listy.
Co kdyby se k situaci místo slovutného odborníka p. Feřteka vyjádřil někdo, kdo na učilišti nebo odborné škole opravdu učí. To by musel autor článku zvednout zadek a jít se na realitu podívat.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. ledna 2016 v 17:05  

„Význam experta na vzdělání nespočívá ani tak v kvalitě jeho expertízy jako v mediální pozornosti, jíž požívá,“ píše Konrad P. Liessmann v knize Hodina duchů. To je výstižný obraz i našich expertů. Například v EDUinu.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
16. ledna 2016 v 17:48  

m vanek řekl(a)... Takovou snůšku blábolů jsem dlouho nečetl. O ČŠI si myslím leccos, ale že by takové nesmysly (víc jak 50 neoml. hodin na žáka) měli ve zprávě, to snad ne.

http://www.csicr.cz/html/VZ2014-15v2/flipviewerxpress.html str 93, tabulka 57. Neomluvených hodin 58,9 na žáka. A to je prosím průměr za všechny střední školy. Kolik to je na učilištích?

To by musel autor článku zvednout zadek a jít se na realitu podívat.
Nejste zde zdaleka jediný, kdo si myslí, že je realita je JEN to, co zná z vlastní zkušenosti. I když můžeme mít k činnosti ČŠI výhrady, přece jen viděli víc škol než Vy nebo já či kdokoliv další - oni jsou za to placeni. A pokud se někdo chce kompetentně vyjadřovat k realitě, měl by si zprávu ČŠI alespoň prolistovat. Třeba by se dozvěděl, jak často se v hodinách vyskytuje frontální výuka... (str. 81).

krtek řekl(a)...
16. ledna 2016 v 18:25  

Pane Šteffle, máte pravdu. Taky by mne zajímalo, kde se to číslo vzalo, protože - snad - veřejná G a veřejné SOŠ mají takových případů maximálně jeden na třídu, což je hodně nadsazené.
A jak to evidují soukromé školy?
Pane Vaňku, učiliště mají i dvouleté a tříleté obory. A jsou na nich jak ti, co se chtějí naučit řemeslo, tak ti, které už jinam nevzali. Syn našeho táborového sedláka (u kterého máme louku) se učí opravářem zemědělských strojů a vypravěl, jak jeho spolužákyně až po čtrnácti dnech zjistila, že chodí do úplně jiné třídy. Že to nedošlo jí, chápu, ale že to nedošlo nikomu z učitelů, to mne znepokojuje.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. ledna 2016 v 18:37  

"V lecčems... má expert na vzdělání jistě i pravdu. Co přitom ruší, je přístup všechno, nebo nic.. Expert na vzdělání je poslední vykupitel a spasitel... Proto debaty o vzdělání stále častěji připomínají podobu věroučných bojů a expert na vzdělání přitom hraje roli proroka. (...) V expertovi na vzdělání se tak praxe nevzdělanosti ukazuje ve své patologicko-blouznivé podobě."(Liessmann, Hodina duchů, s.36)

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2016 v 18:47  

jeho spolužákyně až po čtrnácti dnech zjistila, že chodí do úplně jiné třídy.

Znepokojující by bylo, kdyby se jednalo o úplně jinou školu.
Pokud je pravdivý údaj 'Neomluvených hodin 58,9 na žáka.', pak se už nedivím, že si ve škole medíme, jak nám ti žáci pilně docházejí.
Ovšem takový údaj by znamenal jednu a půl neomluvené hodiny na žáka a týden. Nějak si to nedovedu představit. Průměrně by měli mít všichni žáci v republice chování uspokojivé.

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 12:26  

"Plní Česká televize a její zpravodajství skutečně svou roli veřejnoprávního média"?

Samozřejmě neplní. ČT hraje vlastní politickou hru a nejzajímavější na tom je, že to není současná vládní politika. Některé debaty ani nejsou diskuze, pač si mezi sebou přitakávají jen debatéři jednoho politického spektra. A znovu opakuji, že miláčci redaktorů nejsou současní představitelé vládních stran.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.