Reakce MŠMT na text časopisu Týden o čerpání financí z EU

úterý 12. ledna 2016 ·

MŠMT uvádí na pravou míru některé zavádějící informace, které zveřejnil dne 11. 1. 2016 časopis Týden ve svém článku "Ministři zahodili miliardy" . Dle zmíněného článku má Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nevyčerpáno 22 % prostředků, tedy 15 miliard Kč. Skutečnost je taková, že z aktuální alokace spravované MŠMT, tj. alokace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), v tuto chvíli sice opravdu zbývá certifikovat ještě přibližně 15 miliard Kč, tato částka však nepředstavuje Týdnem zmiňovaných 22 % alokace, nýbrž přibližně 15 %.


Proces tzv. certifikace výdajů u končícího období však ještě zdaleka není ukončen. Projekty z končícího programového období sice ukončily svou realizaci nejpozději k 31. 12. 2015, v současné chvíli však probíhá kontrola předložených závěrečných monitorovacích zpráv, včetně vynaložených výdajů. Teprve po kontrole těchto výdajů ze strany MŠMT a následně také MF (tedy po provedení poslední tzv. certifikace) bude možné vystavit konečný účet a říci, kolik prostředků zůstane nevyčerpáno. Čerpání operačních programů tedy prozatím není ukončeno a Evropské komisi budou poslední průběžné žádosti o platbu předloženy až ve třetím čtvrtletí letošního roku. Odhad finálního nedočerpání za oba operační programy se v tuto chvíli pohybuje ve výši cca 4 mld. Kč, ze zmiňovaných 15 mld. Kč tedy bude přibližně 11 mld. Kč ještě certifikováno (tj. považováno za vyčerpané) a nedočerpání obou programů v gesci MŠMT se tak bude pohybovat kolem 3,7 % přidělené alokace.

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
12. ledna 2016 v 6:53  

To je jak odpověď Radia Jerevan!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.