Přečtěte si: Začaly zápisy. Rodiče posílají děti do bilingvní i scientologické školy

čtvrtek 21. ledna 2016 ·

V pátek začaly zápisy do základních škol. Trendem posledních let je čím dál větší zájem o alternativní soukromé školy. Výhodu ale mají i státní, které nabízejí jiné způsoby vzdělávání než ty běžné.


Z článku Jany Ustohalové v iDNES.cz vybíráme:

Lidé, kteří mají zájem o učení scientologa Rona L. Hubbarda, pak dávají svoje děti už šestým rokem do základní školy Basic v Šámalově ulici v Židenicích.

„Každý rok máme více zájemců, než můžeme přijmout, letos budeme mít v první třídě deset až dvanáct dětí,“ řekla ředitelka Svatava Kovářová. Podle ní rodiče volí školu právě kvůli malému počtu dětí ve třídě a příjemné atmosféře.

„Učíme děti, jak se učit, aby každé vědělo, co mu vyhovuje a jak by se mělo naučit studovat,“ dodala ředitelka s tím, že škola není církevní zařízení, pouze vychází z metody zakladatele scientologické církve.

To potvrzuje i religionista Zdeněk Vojtíšek z Husitské teologické fakulty UK v Praze. „Škola uplatňuje zásadu, že děti nesmějí jít v učivu dál, pokud dobře neznají to předchozí, hodně si modelují, látka musí být přiměřená a názorná. Rodiče ale díky jiným školním aktivitám přicházejí se scientologií do styku a nevylučuji, že někteří se pak mohou stát členy církve,“ dodal Vojtíšek.

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. ledna 2016 v 18:29  

"kvůli malému počtu dětí ve třídě"

A kde jsou ty "argumenty" expertů o tom, že počet žáků není důležitý? To platí jen na veřejné školy?

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 20:07  

letos budeme mít v první třídě deset až dvanáct dětí

A kolik že je ve třídě prvňáčků v hlavním vzdělávacím proudu?

Škola uplatňuje zásadu, že děti nesmějí jít v učivu dál, pokud dobře neznají to předchozí

To je ale hodně moc trýznivá zásada. To bych musel kapitolku o informaci v binární podobě zařadit až na červen po maturitě. Jinak by nám žáci odcházeli z prvního ročníku rovnou do důchodu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.