Přečtěte si: Platy učitelů jsou o třetinu pod průměrem

středa 27. ledna 2016 ·

Jedním z resortů, v nichž se prohlubuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků, je školství. Učitelství je psychicky náročný obor, který vyžaduje vysokoškolské vzdělání, avšak finanční i společenské ohodnocení této profese je nízké. Platy ve školství jsou o čtvrtinu až třetinu nižší v porovnání s průměrem vysokoškolsky vzdělaných pracovníků.


Z článku kil v Novinky.cz vybíráme:

Pro učitele je demotivující zejména finanční ohodnocení, a fakt, že tabulkově dané platy nezohledňují kvalitu jejich práce ani nasazení a aktivitu nad rámec odučených hodin. Z údajů Profesia.cz vyplývá, že v porovnání s ostatními vysokoškoláky je průměrný hrubý plat učitele na základní škole o 28 % nižší, u středoškolského učitele o 24 % nižší a nejvýraznější je rozdíl u mateřských škol, kde je průměr učitelských platů nižší o 39 %.

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
27. ledna 2016 v 11:41  

Platy učitelů jsou tedy dvoutřetinové vůči průměrným platům VŠ vzdělaných lidí. Aby se dostaly na tři třetiny (tedy na průměr), musely by být zvětšeny o polovinu platů, které dnes učitelé berou. Při letošním a pro příští rok předpokládaném tempu jejich zvětšování (cca o 1 tis. Kč ročně) by to trvalo tuším cca 12 až 13 let, než by se učitelé na ten průměr dostali. J.Týř

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. ledna 2016 v 12:51  

Obávám se, že Vaše úvaha a z ní plynoucí výpočet nejsou správné.

tyrjir řekl(a)...
27. ledna 2016 v 13:23  

Je to velmi zjednodušená úvaha a proto není ani přesná ani "správná". Je nepřesná směrem dolů nebo nahoru? Respektive. Je to optimistický nebo pesimistický hrubý nástřel? J. Týř

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. ledna 2016 v 13:38  

1. Předpokládáte, že se 12 - 13 let nepohnou platy ostatních vysokoškoláků?

2. Když navýšíte největší části vysokoškoláků plat, zvedne se i ten celkový průměr.

Jako správný učitel Vám vysvětlím, co máte špatně, najdu chyby a nepochválím Vás.

Jak to máte udělat správně, to Vám vysvětlí Botlík nebo jiný zdatný matematik, třeba dramaturg, scénárista Feřtek...

tyrjir řekl(a)...
27. ledna 2016 v 14:18  

Samozřejmě, že u přesného odhadu by bylo nutné brát v úvahu další proměnné veličiny. Např. koeficient inflace a koeficient změny průměru platů VŠ vzdělaných lidí. To snad chápe každý "správný" učitel. Nešlo mi o určení matematicky přesného vzorce. Šlo mi o to ukázat, že tempo navyšování je nedostatečné, což i ta hrubé zjednodušená úvaha dost jasně ukazuje :))) J.Týř

Nowak řekl(a)...
27. ledna 2016 v 18:00  

Jiná jednoduchá úvaha: Zdá se, že učitelé jsou platově za všemi ostatními VŠ. Pokud se mají přiblížit aspoň platovému průměru Vš, tak musí některou skupinu předhonit. Která skupina VŠ se takhle předhonit dá? Asi žádná.

Unknown řekl(a)...
27. ledna 2016 v 20:56  

tak demotivující hmmmmmm,kdyby ten chytrák,co to psal,učil jeden rok za 12,tak mu druhý rok těch 24 připadá jako mana nebeská,a to nemluvím o luxusu zvaném "placené prázdniny"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.