Přečtěte si: Ministerstvo školství ustupuje od garance místa ve školkách

pondělí 11. ledna 2016 ·

Před prázdninami oznámila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, že nárok na místo ve školce bude mít v příštím roce každé čtyřleté dítě, od roku 2018 i každé tříleté dítě, později i každé dvouleté dítě. Tato legislativní úprava by české společnosti přinesla mnoho dobrého, aniž by představovala ekonomickou zátěž. Až do roku 2020 bude totiž možné čerpat na posílení kapacity i kvality služeb předškolní péče a vzdělávání významné finanční prostředky z evropských fondů, které buď Česká republika využije nebo ne.


Z článku Aleny Červenkové v Gender Studies/Feminismus.cz vybíráme:

Novela školského zákona, která by nárok dětí na místo ve školce upravovala, bude ve sněmovně projednávána 14. 1. tohoto roku. Bohužel místo o nároku se v ní mluví pouze o přednostním umístění čtyřletých, a následně i tříletých dětí, do naplnění kapacity školek. Matky vracející se po rodičovské na trh práce tak zůstanou ve stejné nejistotě, jako tomu je doposud.(...)

„Rodičovská se v ČR čerpá v nejdelším časovém rozsahu v EU a rodičovský příspěvek je zároveň ve velmi nízké částce. Dostupná data o čerpání rodičovské dovolené a příspěvku naznačují, že rodiče často čerpají čtyřletou variantu příspěvku právě proto, že nemohou počítat s umístněním dítěte do veřejného předškolního zařízení,“ dodává Helena Skálová z Gender Studies, o.p.s..

Dlouhá rodičovská a s ní spojený výpadek z trhu práce má negativní vliv na ekonomickou situaci rodin. Rodiče, zejména matky, se po dlouhé pauze jen s obtížemi vracejí na pracovní trh. Jsou ve dvojnásobné míře vystaveny riziku nezaměstnanosti a oproti otcům se výrazně propadá výše jejich platu. Tato negativa spojená s mateřstvím už během ekonomicky produktivního období ženy nevyrovnají a v důchodovém věku tak jsou více ohroženy chudobou – dvojnásobně ve srovnání s mužskou populací. „Místa ve školkách mohou přispět ke zlepšení ekonomické situace rodin. Matky podle našich výzkumů mají chuť se do práce vracet dříve a díky tomu s menšími obtížemi,“ shrnuje Helena Skálová.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.