Klíčem k profesnímu úspěchu je zájem o společenský život, ochota číst beletrii a schopnost postarat se o sebe i členy rodiny

čtvrtek 21. ledna 2016 ·

Formální vzdělání je jen jednou složkou rozhodující tom, zda budeme „úspěšní a bohatí“.


Probíhající výzkum, na němž spolupracuje i obecně prospěšná společnost EDUin, přináší překvapivá zjištění. Potvrzuje důležitost sociálních vztahů, ale také důraz na samostatnost, psychickou odolnost a schopnost vnímat svět a život okolo sebe ve vší nejednoznačnosti a složitosti.

Mezi překvapující prozatímní výsledky výzkumu, který provádí společnost Perfect Crowd, patří například zjištění, jaké další faktory, kromě kvalitního formálního vzdělání, rozhodují o životním a profesním úspěchu:

Důraz na společenské vztahy a kontakty – nejde jen o to, že „známosti dělají peníze“, ale především o uvědomění, že můj úspěch je závislý na ostatních. Bez spolupráce s nimi nemohu být úspěšný.

Psychická odolnost – zdánlivě předpokládatelný výsledek. Zajímavé ale je, že respondenti výzkumu uvádějí, že odolnost získali v dopívání často vlivem komplikované rodinné situace, kdy se museli postarat o sebe nebo člena rodiny.

Ochota číst beletrii – schopnost číst s porozuměním se dlouhodobě a celosvětově ukazuje jako klíčová dovednost. Zajímavé ale je, že důležitá je právě četba beletrie, tedy příběhů s často nejednoznačnými hrdiny a komplikovaným dějem. Ta učí čtenáře vnímat svět v jeho složitosti.

Tomáš Feřtek, EDUin, řekl: "Chtěli bychom zmapovat, co všechno je dnes rozhodující pro to, aby se absolvent školy, ať už střední nebo vysoké, zorientoval na stále složitějším pracovním trhu a podařilo se mu uspět jak v profesi, tak v životě. Průzkum společnosti Perfect Crowd v tomto smyslu přináší mnohdy překvapivé informace, které srovnáme s tím, co je v tomto směru pojmenováno v podobných průzkumech v zahraničí.“

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. ledna 2016 v 16:01  

1. můj pracovní úspěch je závislý na příbuzných,kamarádech,milencích,spolustranících
2.odolnost vzniká vypracovaným sebeovládáním mít všechny a věechno na háku
3.mít trpělivost dlouhodobě s porozuměním sledovat beletrii v seriálové tv úpravě

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 16:57  

Zajímalo by mne, jakou panové Rath nebo Nečas četli beletrii.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.