Informace vedení Asociace speciálních pedagogů ČR členům o zamýšlené stávce pedagogů

neděle 17. ledna 2016 ·

Na základě množství dotazů, zda je pravdou, že ASP ČR plánuje vyhlášení stávkové pohotovosti, sdělujeme, že došlo pravděpodobně k nedorozumění a nebo k záměrné dezinformaci, která by mohla mít záměr ASP ČR v očích veřejnosti poškodit. Proto jednoznačně prohlašujeme, že ASP ČR o stávkové pohotovosti ani o stávce neuvažovala a ani neuvažuje.


Důvod je prostý. Byl by to nezákonný krok, protože podle zákona číslo 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání lze využít stávky pouze ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy na ochranu hospodářských a sociálních zájmů zaměstnanců. Právo na stávku si klade za cíl dosažení lepších pracovních, sociálních a hospodářských podmínek.

V předešlé zprávě bylo uvedeno: některé školy (hlavního vzdělávacího proudu i školy speciální) zvažují vyhlásit stávkovou pohotovost a postupně k tomuto kroku vyzývají další školy a školské organizace v ČR. Je na zvážení každého, jak se k takové výzvě po jejím obdržení postaví. Tyto úvahy byly zaslány na adresu ASP ČR jako obecná informace konkrétních tazatelů a není to tedy výzva pocházející z vedení ASP ČR.

K minulé zprávě připojené informace byly uvedeny na základě řady předcházejících dotazů a námětů z řad pedagogů, zda by ASP ČR nezvážila organizaci stávky. Postupně odpovídáme, že žádný z uvedených bodů předcházející zprávy není důvodem k vyhlášení podobné akce a ani k ní nenabádá.

Naopak jsme přesvědčeni, že je třeba permanentními připomínkami přimět ministerstvo k úpravám představ o okamžité absolutní inkluzi, resp. o společném vzdělávání. Víme, že je to velmi složitá a mnohdy, díky jisté přehlíživosti, až sysifofská práce, ale vzhledem k určitým pozitivním posunům občas přinášejícím i jistý ústup od původně zamýšlených kroků aktivistů bez potřebné odbornosti sdružovaných v různých nestátních neziskových organizacích.

ASP ČR žádnou stávkovou pohotovost ani stávku aktuálně neplánuje a nebude organizovat, protože k tomu není zákonný důvod.

Jiří Pilař – předseda ASP ČR

Marcela Bernardová – tajemnice ASP ČR

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 11:19  

"Naopak jsme přesvědčeni, že je třeba permanentními připomínkami přimět ministerstvo k úpravám představ o okamžité absolutní inkluzi, .."


Pane předsedo, již je rozhodnuto. Za pár týdnů začínají školy přepracovávat své ŠVP v duchu nově doplněného RVP o bývalou přílohu LMP. A za pár let už ani nebude s kým stávkovat. Bohužel.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.