DVTV: Jeden typ výuky pro celou třídu není správný, děláme ze všech „stejné“ děti, říká odborník

pondělí 11. ledna 2016 ·

Velmi nadané děti nepotřebují být ve speciální škole, ale nutně potřebují jiný program, aby je výuka bavila. Když nemají práci, zlobí, říká Václav Fořtík. Dobrý učitel musí umět podle něj hlavně reagovat na potřeby třídy.

4 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. ledna 2016 v 9:26  

Ano, to je správné, jen více odborníků, kteří (byť mají nepopiratelně vysokou inteligenci) nikdy prakticky neučili.

Unknown řekl(a)...
11. ledna 2016 v 9:40  

Nicméně říká pravdu.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. ledna 2016 v 12:49  

Nevím, jestli se dá to, co říká, označit za pravdu.

Na několika místech de facto sám sebe nebo to k čemu nabádá, popírá.

Popisuje nějaký stav ve třídách, který ve skutečnosti je daleko složitější a realita je jiná. V závěru říká, že problém vyřeší (by mohla) připravovaná inkluze. Tak nevím.

Pominu označení pána za odborníka - nemůžu přijmout fakt, že člověk, který v prostředí, které popisuje neodučil ani rok, je označován za odborníka.

Má nepochybně zkušenosti s inteligentními žáky a jejich mimoškolní prací, do toho bych se neodvážil mu mluvit, ale to neznamená, že se orientuje v základních školách, kde (když to přeženu), na druhém stupni je opak toho, na co je zvyklý (ještě jednou, přeháním).

Puďa řekl(a)...
11. ledna 2016 v 17:20  

Anonymní, nechci se zaplétat do diskuze, bohužel na to nemám čas, ale pan Fořtík přímo řeší situaci v mateřských školách a na 1. stupni základní škol. Mluví o inkluzi ve škole, ne o inkluzi ve třídě.
Já myslím, že má pravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.