Přečtěte si: Společné vzdělávání? Ministryně navýší rozpočet krajů o půl miliardy

čtvrtek 17. prosince 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová se sešla s učiteli a řediteli z jižní Moravy a Vysočiny v zaplněném brněnském kině Scala. Prodiskutovali novelu školského zákona, podle které se budou žáci základních škol od září vzdělávat společně. „Novela se týká praktických škol. Nedotkne se speciálních škol ani škol pro děti s vadami sluchu či zraku," uvedla ministryně.


Z článku Dominiky Vágnerové v Brněnský.Deník.cz vybíráme:

Novela podle Valachové učitelům v podobných třídách práci ulehčí. „Nyní u konkrétního dítěte, které vyučujete, popíšeme jeho nárok na podporu a uvolníme na ni finanční prostředky," vysvětlila ministryně.

Asistenty ale podle ní nelze přeceňovat. Práce a odpovědnost zůstane na učitelích. Ti nyní čekají na chystanou vyhlášku upřesňující podpůrná opatření pro děti se specifickými nároky. „V naší škole půjde odhadem o desetinu žáků. Dalších pět nově nastoupí do prvních tříd. Asistentů máme šest a ještě potřebujeme dva," uvedl ředitel základní školy ve Slavkově Vladimír Soukop.

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
17. prosince 2015 v 20:00  

Z jednání v parlamentu:


Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji, paní poslankyně. Prosím dalšího v pořadí, tím je pan poslanec Hovorka, který bude interpelovat nepřítomnou ministryni Valachovou. Připraví se pan poslanec Seďa. Prosím, máte slovo.

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo.

Vážená paní ministryně, obrátil se na mě pan starosta Vávra, starosta obce Tupesy, který je předsedou školské komise Sdružení místních samospráv.

Starostové obcí zaslali na ministerstvo zásadní připomínky k návrhu vyhlášky k provedení § 19 nového školského zákona. Starostové považují za zásadní, aby se především respektovala vůle zákonného zástupce dítěte a posílilo jeho postavení. Navržené řešení vyhlášky považují celkově za nevhodné a vytvářené pod časovým tlakem.

Požadují, aby se změnila některá ustanovení vyhlášky, například aby se přihlédlo k úrovni rozumových a mentálních schopností dítěte, aby se vyškrtla věta, že podpůrná opatření prvního stupně nemají normovanou finanční náročnost a aby tato podpůrná opatření byla doprovázena nárokovou finanční kompenzací, aby každý žák vyžadující podpůrná opatření byl doprovázen nárokem na úvazek školního psychologa a dalších specialistů s tím spojených,

aby individuální vzdělávací plán byl vypracován v dostatečném předstihu, aby za zpracování a realizaci individuálního vzdělávacího plánu odpovídal speciální pedagog a ředitel školy, aby vzor individuálního vzdělávacího plánu byl závaznou přílohou vyhlášky.

Současně upozorňují, že vyhláška neřeší situaci, kdy zákonný zástupce nebo škola sama není spokojena se způsobem poskytované podpory ze strany poradenského zařízení. Výstupy školského poradenského zařízení jsou zcela formální nebo nerealizovatelná opatření. Starostové požadují doplnění finančních nákladů na finanční náklady spojené s realizací nezbytných technických opatření spojených se stavebními a jinými úpravami budov a interiérů.

Požadují bezodkladný příspěvek na jejich realizaci.

Starostové důrazně upozorňují, že všechna technická opatření si vyžádají zvýšené náklady údržby a provozu a zásadně nesouhlasí s tím, aby tyto nové náklady šly pouze k tíži zřizovatelů, tedy obcí.

Paní ředitelka odboru legislativy Jana Přibylová svolala vypořádací poradu na pátek 18.12. v 9.00, ani ne dva dny předem. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Starostové považují za nepřijatelné, aby takové důležité porady byly svolávány v takovém krátkém, navíc předvánočním termínu, a žádají, aby s nimi ministerstvo a jeho úředníci jednali jako rovní s rovnými.

Děkuji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.