Přečtěte si: Kraje se bouří proti začleňování žáků ze speciálních do základních škol

úterý 22. prosince 2015 ·

Po Královéhradeckém kraji se proti ministerstvem plánované faktické redukci speciálních škol, kdy méně postižení žáci začnou chodit do normálních základek, bouří i vedení Pardubického kraje.


Z článku Kamila Dubského v Rychnovský.Deník.cz vybíráme:

„Nastavení inkluze, tedy začleňování žáků ze speciálních škol do běžné výuky, vidím jako velmi problematické. Povede především ke zhoršení studijních podmínek pro zdravé žáky, jelikož bude nutné celou výuku částečně přizpůsobit právě mentálně postiženým žákům," řekl ve vzrušené debatě před všemi krajskými zastupiteli hejtman Martin Netolický.(...)

Pardubický hejtman přidal ke svému názoru také několik měsíců starou osobní zkušenost. „Nedávno jsem byl v Norsku svědkem útoku autistického žáka na jednoho z pedagogů. Na toto téma jsem také hovořil s ředitelem školy, seznámil ho s českým plánem a byl jsem upozorněn na negativní vlivy, se kterými se v Norsku střetávají každý den," vyprávěl Netolický.

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. prosince 2015 v 11:11  

" Ze zkušeností v zahraničí se podle ní nepotvrdilo snížení kvality vzdělání, do běžných škol navíc podle ní většina nějakým způsobem znevýhodněných dětí chodí už dnes."

A taky to tak vypadá...

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2015 v 14:31  

Oni tam jaksi neměli a nemají takto propracované školství jako u nás. Dokonce tak nějak záviděli fungování tohoto našeho systému. To tedy znamená, že neměli žádné školy praktické, speciální. Nemají tedy co srovnávat.

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2015 v 20:11  

Už se přidal usnesením v zastupitelstvu i Moravskoslezský kraj.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. prosince 2015 v 22:50  

Krajské volby budou co nevidět. Je žádoucí posílit svoji pozici vymezením se vůči centru.
V tomto případě ovšem pámbuzaplať.

tyrjir řekl(a)...
23. prosince 2015 v 0:44  

Volím, volíš, voly. Nevím, jestli jsem to časoval správně. Obecně myslím platí, že k centru se chodí od krajů. A taky, že lepší je volit, nežli volyt:-).
J. Týř

Unknown řekl(a)...
24. prosince 2015 v 12:39  

Každopádně to bude mít ČSSD v krajských volbách velmi těžké. Jednak vládnou již druhé volební období za sebou, jednak jim centrum podkopává nohy svou multikulturní politikou a inkluzí. A to se dnes nelíbí mnoha lidem. Politici totiž musí naslouchat především těm, kteří je volili. A ne dělat líbivou politiku vůči Bruselu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.