Otázky a odpovědi ke společnému vzdělávání: Bude MŠMT přispívat běžným školám na asistenty (případně další odborné pracovníky), kteří budou ve školách od 1. září 2016 zapotřebí?

středa 30. prosince 2015 ·

Asistenti pedagoga jsou i v současnosti financováni jak normativně, tak mimonormativně. Otázka systémové podpory (nejen) formou asistenta pedagoga bude řešena jednak novelou školského zákona s účinností od 1. 9. 2016, tak připravovanou reformou financování regionálního školství.

Další finance na asistenty pedagoga můžou krajské úřady využít z novelizované směrnice, kterou se stanoví zásady pro rozpis financí ze státního rozpočtu školám a školským zařízením.

Nově umožní krajským úřadům navýšit objem povinné rezervy až na 3,1 %. Tyto peníze tak můžou krajské úřady použít na případné dofinancování asistentů pedagoga.

Více zde.

Zdroj: MŠMT (Upozorňujeme čtenáře, že odkazovaná stránka MŠMT se průběžně mění.)

Související články:

Klíčové dokumenty ke Společnému vzdělávání


10 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 8:13  

"připravovanou reformou financování regionálního školství"

Stále nemá nikdo pořádně potuchy, jak vlastně bude vypadat nový systém financování. Nebo jsem něco přehlédl? Na to, že se to chystá od 1.9. 2016 docela zajímavé zjištění.

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 10:32  

Hlavně by se měl konečně někdo chytit za nos a stanovit asistentům "úvazek" asi jako vychovatelkám ŠD (cca 30 hodin) a netvářit se stále, že u nich neexistuje nepřímá pedagogická činnost. Stanovení v rozsahu 20 až 40 hodin je alibismus ze strany státu (MŠMT), protože když nedají ředitelům peníze, tak všichni víme jak to dopadá. Buď se děje jen pouhé hlídání dětí (to určitě nic k lepšímu neposune) a nebo se jedná o otrockou práci asistentů v jejich volném čase.

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 11:20  

Je to všechno šité horkou jehlou a nití, která se brzo zpřetrhá. Pak se dílo rozpadne na cucky. Viz. množinová reforma, RVP-ŠVP, inkluze, nový způsob financování školství, kariérní řád,...Někdy mně to připadá jako by vše řídila paní Columbová.

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 12:57  

Hlavně by si měly kompetentní orgány a osoby uvědomit,že pokud normálně fungovalo speciální školství, nebyli ve školách žádní pedagogičtí ani jiní asistenti potřební.
Postižené děti vzdělávali kvalifikovaní speciální pedagogové a nepostižené děti kvalifikovaní učitelé.Úroveň vzdělávání, které bylo vedeno odborně, byla nepochybně vyšší.Skutečné finanční náklady by už konečně měl někdo objektivně spočítat.

Josef Soukal řekl(a)...
30. prosince 2015 v 13:25  

CatCatherine25 to vyjádřila velmi přesně.

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. prosince 2015 v 13:53  

Jenže se v těch speciálkách navzájem neobohacovali, chápete?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
30. prosince 2015 v 15:42  

Nejde jen o prachy na asistenty, ty se určitě díky EUkačkám najdou, ale kdo budou ti asistenti? Jakou budou mít kvalifikaci? K čemu vlastně ve třídách budou?

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 18:05  

Pane Sotoláři, to je, oč tu běží......

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2015 v 22:09  

Tak jak se věnují postiženým dětem v praktických školách je v Evropě unikátní. Pracují tam vysoce vzdělaní a obětaví lidé, kteří vskutku naučí většinu žáků triviu. Na běžné ZŠ v kolektivu okolo 30 žáků nemají žádnou šanci. A že ministerstvo tvrdí, že počet žáků ve třídách bude menší? Na to MŠMT finančně nemá. Na to by potřebovali nejméně 6-8% z rozpočtu a desítky miliard navíc. Podle toho, jak vypadá státní rozpočet na rok 2016 je to sci-fi.

Unknown řekl(a)...
31. prosince 2015 v 10:42  

Proto také patříme mezi země s nejmenším počtem negramotných občanů. To se ovšem záhy změní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.