Martin Kučera: Pepper Robot

čtvrtek 17. prosince 2015 ·

Informace o trochu netradičním sociálně orientovaném robotu jménem Pepper.


Zajisté jste už zaznamenali, nebo by vás alespoň nepřekvapilo, že se na trhu objevují roboti určení například na uklízení nebo vaření v domácnosti. Robot Pepper od Aldebaran Robotics a SoftBank Mobile nic takového (alespoň zatím) neumí, jeho tvůrci se vydávají úplně odlišným směrem. Tento robot je především určený pro komunikaci s lidmi – pomocí hlasu, doteku a rozpoznávání obrazu. Pepper zatím pracoval pouze v obchodech SoftBank a v několika provozovnách Carrefour v Paříži, ale cílem vývojářů je udělat z Peppera robota, který žije s lidmi a funguje vlastně jako jejich kamarád.

Jedná se o společníka, který rozeznává lidské emoce. Podle smíchu pozná dobrou náladu, podle zamračeného obličeje zjistí, že člověka něco trápí. V současné době je schopen rozlišit radost, překvapení, vztek, nejistotu či smutek. Analýzu obličejových výrazů doplňuje zkoumáním pohybů těla a slov/zvuků, které člověk používá. Na zjištěnou náladu také adekvátně reaguje, například pokud se člověk necítí dobře, spustí oblíbenou hudbu nebo řekne nějaký vtip. Může též prostřednictvím zabudovaného dotykového displeje cokoli zobrazit.

Pepper se samozřejmě také učí. Čím déle je v kontaktu s jednou osobou, tím více o ní ví a přesněji reaguje na podněty. Cílem vývojářů není z Peppera udělat pracovního robota, který by luxoval nebo myl nádobí, cílem je vytvořit robota, který by pomáhal lidem psychicky růst, celkově zlepšovat život a usnadňovat vztahy. Je označován slovy „emotional robot“, tedy robot zaměřený na emoce a city. Pepper navíc může být připojen k internetu a dohledávat si informace k rozšíření svých schopností. Kromě obyčejné komunikace zvládá také funkce hlasových asistentů jako Siri a Cortana, umí na dotaz vyhledat restauraci, zkontrolovat čas naplánované schůzky atd. Komunikovat zvládá v angličtině, francouzštině, japonštině a španělštině s tím, že další jazyky budou postupně přibývat. Robot váží 28 kg a měří 120 cm, má 3 všesměrná kolečka, která mu zajišťují libovolný pohyb v prostoru, své okolí snímá pomocí 3D kamery až do vzdálenosti 3 metrů, takže se nestane, že by do něčeho/někoho narazil, a na jedno nabití vydrží 14 hodin.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

Tento článek vznikl jako studentská práce.

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. prosince 2015 v 11:34  

To uz je skoro jak zabavny Artur z Posla svatla...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.