Přečtěte si: Postižené děti budou moct do běžných základek. Ředitelé je nesmí odmítnout

čtvrtek 19. listopadu 2015 ·

Děti, které dosud chodily do praktických škol, budou moct navštěvovat jakoukoliv základní školu. Ministryně Valachová znovu ujistila, že zrušení programu se ale nerovná zrušení praktických škol. Rozhodnutí bude na rodičích. Pokud své dítě budou chtít přesunout na běžnou základku, její ředitel nebude moct dítě odmítnout.


Z článku Markéty Šrajbrové v iHNed.cz vybíráme:

Od prvního září příštího roku se v jakékoliv třídě může ocitnout dítě, které se dosud vzdělávalo v praktické škole. Umožní to zrušení programu, podle kterého se po léta učili žáci s lehkým mentálním postižením. Nyní jich je přes deset tisíc.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové je tento program "zcela překonaný", a proto bude pro všechny prospěšné, když se co nejvíce dětí začne vzdělávat společně.

Zrušení programu podle Valachové rozhodně neznamená zánik praktických škol, kterých je v Česku čtrnáct. Bude na rodičích, zda své dítě nechají v praktické škole, nebo ho zapíšou na běžnou základku. Ta ho nebude moct odmítnout, ale ze zákona bude mít nárok na podporu od státu – například v podobě asistenta.

"Rodiče zůstávají velmi silným aktérem ve společném vzdělávání. Bude na nich, jakým způsobem zareagují na změny. Budou se muset rozhodnout, zda ponechají dítě na škole praktické, nebo si vyberou pro bližší dostupnost základní školu, kterou mají v místě, kde bydlí," vysvětlila Valachová.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. listopadu 2015 v 22:03  

"Podle ministryně školství Kateřiny Valachové je tento program "zcela překonaný", a proto bude pro všechny prospěšné, když se co nejvíce dětí začne vzdělávat společně."

Který tým odborníků z oboru psychopedie rozhodl o tom, že vzdělávací program pro žáky s lehkým mentálním postižením je "zcela překonaný" ???????
Kdo a čím ho překonal?

"Zrušení programu podle Valachové rozhodně neznamená zánik praktických škol, kterých je v Česku čtrnáct".

Tady někdo (možná záměrně) zaměňuje základní školu praktickou a praktickou školu, což je střední škola pro mentálně postižené. Základní škola praktická je u nás skoro v každé obci. Kdo si vymyslel, že je jich jenom čtrnáct?

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. listopadu 2015 v 22:52  

Možná by to už někdo měl s těmi základními a středními praktickými školami paní ministryni říct. Aby se zbytečně neblamovala. Jiných témat k tomu má jistě dost.
A platí to recipročně? Tedy, že děti bez postižení budou moci do základní školy praktické, a že ředitel je bude muset přijmout?
Hele, teď mne napadlo, jak je podstatné jméno slovesné od slovesa 'moci'?
Chtěl jsem způsobem sobě vlastním napsat 'A platí to s tím moctím (nebo můžením?) recipročně?'

Unknown řekl(a)...
19. listopadu 2015 v 23:03  

Ono by stačilo, kdyby mohly do základní školy praktické chodit všechny děti s mentálním postižením, jejichž rodiče si to budou přát. A vzdělávat se podle odborně zpracovaného a praxí vyzkoušeného vzdělávacího programu pro žáky s LMP, který byl odvozen z osvědčeného vzdělávacího programu zvláštní školy.

Ten gramatický jev by asi bylo potřeba konzultovat s některým z praktikujících češtinářů.

obyčejná učitelka řekl(a)...
20. listopadu 2015 v 6:26  

... nebudou moci odmítnout

Představte si základku o jedné třídě v ročníku. K zápisu přijde 40 dětí, z toho 6 s nějakou poruchou. Jak tedy bude ředitel třídu skládat? Vážně by mě zajímalo, jak to ministerstvo vidí. Za mě - jsou jen dvě možnosti: buď naplnit třídu na maximum, ale nebrat děti s postižením, nebo utvořit třídu o, řekněme, 22 až 24 žácích a vzít dvě s postižením (celkový počet žáků ve třídě se bude muset odvíjet i od typu postižení, tedy náročnosti péče o ně). Kromě dětí s evidentním postižením se totiž stejně během prvních dvou let objeví další poruchy (SPU) u dalších žáků, neboť jich rapidně přibývá (především poruch pozornosti, ale i dyslexií, dysgrafií apod.).

vstek řekl(a)...
20. listopadu 2015 v 6:47  

Dobře, že ty praktické školy zruší. Více než 10 000 žáků ve 14 školách, to musí být dost náročné.V každé praktické škole 60 tříd po 12 žácích, tam bych nechtěl dělat ředitele. :-)

Unknown řekl(a)...
20. listopadu 2015 v 8:07  

Který tým odborníků z oboru psychopedie rozhodl o tom, že vzdělávací program pro žáky s lehkým mentálním postižením je "zcela překonaný" ???????
Kdo a čím ho překonal?

Tím týmem je soudní stolice ve Štrasburku, které se bojí ministerstvo jako čert kříže.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. listopadu 2015 v 20:01  

Mě by zajímaly podobné věci jako obyčejnou učitelku. Třeba to, jak bude ředitel řešit dělení tříd, když už nebude ve školní budově žádná další místnost, kde by ta rozdělená třída měla být?
Co udělá ředitel, když od února (zápisy) nesežene žádného učitele znalého breillova písma pro nevidomého žáka, který by byl ochoten docházet do školy pracovat na nějaký 0,25 úvazek? Podobně superdrahá záležitost bude shánět tlumočnika znakové řeči pro jedno dítě (musí být přítomen na 100% výuky). Te´d je tento člověk ve speciální škole k dispozici pro celou třídu.
/plně nejlepší je na nové vyhlášce to, že je pouze doporučeno snížení počtu dětí ve třídě a počet dětí na 1 asistenta.Když prý ředitel nebude mít jinou možnost, může tato doporučení ignorovat.No,to bude fakt plnohodnotná inkluze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.