Přečtěte si: Centrálně opravený sloh, jednotné přijímačky, povinný rok školky

úterý 3. listopadu 2015 ·

Do roku 2004 měl český Školský zákon nula stránek. Neexistoval. Je to neuvěřitelné, ale představte si, milí čtenáři, že se přesto normálně učilo, školy fungovaly podobně jako dnes a žádnému učiteli, řediteli či žákovi zákon nechyběl. Opravdu – já jsem v té době již učil a řediteloval přes jedenáct let.


Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

To, jak si školy vybírají své žáky, ať dobře, nebo špatně, je jejich věc. Někdo se více věnuje náboru žáků a pak má snazší učitelský život, někde zase mají lepší metodiku výuky. Stát má kontrolovat výsledky a cíle vzdělávání, ale cestu, jak k nim dojít, si musí každá škola určit sama.

Přijímací řízení je věc mezi školou a uchazečem. Má být spravedlivé a transparentní. Kritéria má škola s předstihem zveřejnit. Nikdo nesmí být přijat dříve než koncem dubna. To by přece z hlediska státního dirigování k této věci stačilo.

Máme obrovský přebytek středních škol. Spousta z nich je poloprázdná. Máme řadu škol, kde opakovaně neodmaturovalo 40 % maturantů – existují dál.

Jednotné přijímačky přinesou pakárnu pro školy žádané a kvalitní (které beztoho obtížnější testy samy používají, aby si vybraly své studenty) i pro školy, kam nikdo moc nechce, protože těm stát nyní jejich nábor zkomplikuje, ale nakonec stejně slabší uchazeče v nějakém druhém třetím kole přijímacího řízení přijmou.

4 komentářů:

Oldřich Botlík řekl(a)...
3. listopadu 2015 v 14:52  

"Do roku 2004 měl český Školský zákon nula stránek. Neexistoval. Je to neuvěřitelné, ale představte si, milí čtenáři, že se přesto normálně učilo, školy fungovaly podobně jako dnes a žádnému učiteli, řediteli či žákovi zákon nechyběl."

Představte si, milí čtenáři, že DO roku 2004 platil zákon č. 29/1984 Sb., o soustavě základních a středních škol (školský zákon), který byl po roce 1989 osmkrát novelizován a v roce 1994 v něm dokonce škrtal Ústavní soud.

Zákon č. 29/1984 Sb. byl zrušen ustanovením §191 bod 1 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ze dne 24. září 2004, a to s účinností 1. 1. 2005.

Úpadek ODS musí být opravdu hluboký...

krtek řekl(a)...
3. listopadu 2015 v 15:13  

Pane Botlíku,
dočkal jste se. Souhlasím a tleskám. On ten celý článek pana Klause mladšího je takový podivný - bude volat po rušení soukromých škol? Státních škol? Nekvalitních škol? Nenaplněných škol? Půjde v tažení proti centrálně opravovaným slohům odvážněji vpřed - proč má zdravotní sestra umět sesmolit vyprávění, když spisovatelkou nebude?

Eva Adamová řekl(a)...
3. listopadu 2015 v 18:29  

Jéžiši, jak by mohlo naše školství fungovat bez zákona, vždyť bychom neměli, co obcházet a nedodržovat-

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. listopadu 2015 v 20:27  

Asi bych měl takové texty číst pomalu a pozorně. Ale ne vždy se mi to daří. A tak při zběžném přelétnutí textu narážím na pár drobných nesrovnalostí.

Stát má kontrolovat výsledky a cíle vzdělávání, ale cestu, jak k nim dojít, si musí každá škola určit sama.

Nu ano. Proč mám ale pocit, že se tu současně objevuje i kritika toho centrálního kontrolování.

Příjímací řízení je věc mezi školou a uchazečem. Má být spravedlivé a transparentní.

Za prvé, proč spravedlivé a transparentní? A za druhé, jak k tomu dospět? Pamatuji doby, kdy bývaly vyvěšeny seznamy uchazečů v pořadí podle počtu dosažených bodů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.