Jak si ušetřit spoustu času, práce a stresu? Svěřte svůj web odborníkům

středa 11. listopadu 2015 ·

Má si škola vytvořit web sama, nebo má tvorbu nových webových stránek svěřit profesionálům? Je mezi tím nějaký rozdíl? Vyplatí se škole investovat do kvalitního webu? V Jihlavě a Horní Cerekvi mají jasno.


Některé školy si dělají weby na vlastní pěst. Ty ale bývají pro návštěvníky často nepřehledné, postrádají zpětnou vazbu a obsahují další chyby, kvůli kterým se nevyužívá naplno jejich potenciál. V mnoha případech dokonce neplní ani svoji základní funkci. „Každý by měl dělat to, co umí, a ne stloukat něco na koleně v rámci práce po práci. V takovém případě člověk jedno z toho pravděpodobně ošidí. Navíc člověk, zabývající se jinou prací, ne vždy stačí sledovat aktuální trendy a vývoj.“ uvědomuje si Ing. Ján Šedo, správce webu Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava.

SŠ PTA Jihlava vznikla sloučením tří středních škol a stála před ní otázka tvorby nových školních webových stránek. V Jihlavě uvažovali, že si web vytvoří sami. Vždyť to zde učí i své studenty. Nakonec se ale rozhodli pro profesionální řešení wwwproskoly.cz a nemohou si to vynachválit. „Jsme spokojeni. V hektických obdobích vypětí, jako jsou maturity, přijímačky, propagační akce a oblíbené všudypřítomné projekty, bývají přetížení právě ti pracovníci školy, na kterých by tvorba a správa webu stála,“ vysvětluje správce internetových stránek SŠ PTA Jihlava.

Nový web má pro školu další přínosy. „Je mnohem komplexnější, než dříve provozovaný web. Je to užitečný informační nástroj akceptovatelný i kolegy pamětníky,“ pochvaluje si Ing. Ján Šedo a pokračuje: „Dle mého názoru je střízlivě elegantní, není přeplácaný zbytečnými hloupostmi na efekt a je postaven tak, aby v něm našel každý to, co potřebuje pro sebe. Je to hlavně praktický nástroj denní potřeby a pracuje se s ním velmi dobře.“ S tím souvisí také redakční systém webových stránek. To je jedna z dalších výhod webu od odborníků, firma just4web.cz totiž vyvinula redakční systém přímo pro školy. „Je přehledný, jednoduchý, vkusný,“ hodnotí jihlavský správce.

To se ovšem netýká jenom velkých škol, vlastní web potřebují i ty malé. Nestačí mít informace například pouze na stránkách obce. Své o tom ví i v Mateřské škole Horní Cerekev, kde dlouho žádné stránky neměli. Nakonec si je ovšem nechali vytvořit od odborníků. Co jim to přineslo? „Zviditelnění školky pro veřejnost, možnost prezentace MŠ, zjednodušení kontaktu s rodiči,“ srovnává stav bez webu a s webem Mgr. Lenka Jantačová, ředitelka MŠ Horní Cerekev. „Naše školka je teď v širším povědomí lidí, ohlasy jsou veskrze pozitivní. Rodiče stránky sledují, zvláště aktuality, fotografie a jídelníček,“ doplňuje paní ředitelka.

Je zřejmé, že profesionální webové stránky jsou ale finančně náročnější než vlastní řešení či stránky neplacených hostingových portálů. Vyplatí se škole taková investice? „Pokud autor webových stránek není profesionál, tak se mu investice do profesionální firmy vyplatí. Ušetří mu především spoustu času, práce, popřípadě i stresu. Webové stránky jsou určitě designově zajímavější, upoutají pozornost,“ nepochybuje Mgr. Lenka Jantačová. Webové stránky MŠ Horní Cerekev dokonce získaly 1. místo v kategorii školských zařízení v krajském kole soutěže Zlatý erb 2015 na Vysočině. „Stalo se tomu díky firmě just4web.cz, která nám web krásně zpracovala,“ uzavírá paní ředitelka školky.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.